NEVARNOST

Potrjeno: v Sloveniji še ni bilo primera gripe

V Sloveniji še brez potrjenega primera gripe. Enako tudi pri naših sosedih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Epidemija koronavirusa še vedno močno za vrat stiska Slovenke in Slovence. Med tistimi, ki so mnogo bolj obremenjeni v tem obdobju, so zdravstveni delavci, ki so od spomladanskega prvega vala trepetali in s strahom čakali na zimo. Strokovnjaki so nas namreč skozi vse leto opozarjali in svarili pred sezono obolenj, časom, ko so značilno v porastu tudi druge oblike akutnih okužb dihal. Najbolj jih je skrbela gripa. A kot kaže, je primerov gripe in ostalih respiratornih okužb mnogo manj kot v preteklih sezonah. Podatki, objavljeni na spletni strani NIJZ, namreč kažejo, da je manj tako okužb kot tudi vzorcev za testiranje. Menijo, da je to razumljivo, saj je zaradi široke prisotnosti SARS-CoV-2 v populaciji, testiranje prvenstveno usmerjeno v ta virus.  

Grafi na spletni strani NIJZ kažejo, da so bili vsi vzorci, ki so jih odvzeli v zadnjih štirih tednih negativni na influenco A in influenco B. »Zaenkrat v mrežnem spremljanju še ni bilo potrjene gripe,« je potrdil Samo Belavič Pučnik z NIJZ.

V 49. tednu, od 30 novembra do 6. decembra, so v enem primeru potrdili okužbo z RSV. Malo zaznavajo tudi drugih virusnih povzročiteljev obolenj. Med najpogostejšimi so še vedno rinovirusi, a dodajajo, da je vzorcev, v katerih so jih dokazali manj.

FOTO: Posnetek Zaslona Njiz
FOTO: Posnetek Zaslona Njiz


FOTO: Posnetek Zaslona Njiz
FOTO: Posnetek Zaslona Njiz

Prvi primer čakajo tudi Hrvati


Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, kot kaže, vplivajo tudi na razširjenost drugih virusnih obolenj. O tem, da letos niso potrdili še niti enega primera gripe, poročajo tudi Hrvati. A dodajajo, da pričakujejo, da se bo gripa pojavila v prihodnjih dneh ali tednih. »V naslednjih dneh, enem tednu ali desetih dneh, lahko pričakujemo prvi primer gripe,« je dejal hrvaški Krunoslav Capak, direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo. Dodal je, da pričakuje, da bo sezona gripe to leto vseeno bolj mila in bo zbolelo za 90 odstotkov manj ljudi.

Cepiti se mora polovica Slovencev
Cepiva proti gripi ne bo več!
Bo tretji val sovpadel z gripo?


Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa kot kaže vplivajo tudi na razširjenost drugih virusnih obolenj. Podobno poročajo tudi iz drugih evropskih držav in Združenih držav Amerike. NIJZ v poročilu navaja, da je za 38. teden, ko je bila razširjenost še na medsezonskem nivoju, od 38 držav kar 32 držav poročalo o odsotnosti kroženja gripi podobne bolezni. Ukrajina je poročala o srednji intenzivnosti, Armenija, Azerbajdžan, Srbija, Slovaška in Anglija pa o nizki. V angleških bolnišnicah so v primarnem zdravstvu potrdili štiri primere influence A, v bolnišnicah ali socialno-zdravstvenih ustanovah pa so influenco dokazali v 40 vzorcih.
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije