ZASLIŠANJE KANDIDATOV

Poklukar razkril, kdaj bodo na meji odstranili tehnične ovire

V DZ se začenjajo zaslišanja kandidatov za ministre, ki jih v imenovanje v svojo vlado predlaga mandatar Marjan Šarec. 
Fotografija: Boštjan Poklukar, kandidat za ministra za notranje zadeve. FOTO: RTV, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Boštjan Poklukar, kandidat za ministra za notranje zadeve. FOTO: RTV, zaslonski posnetek

LJUBLJANA – Pred matičnimi delovnimi telesi sta v DZ potekali po dve predstavitvi kandidatov hkrati. Ob 9. uri sta predstavitev začela kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar ter kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Poklukarja, ki se gotovo ne bo mogel izogniti vprašanjem o pripravljenosti države in načrtih ob prihodih migrantov, je v vladno ekipo predlagal LMŠ, Pivčevo pa Desus.



»Živimo v nenavadni državi, ko se pojavljajo slike ljudi, ki korakajo,« je na zaslišanju dejal Branko Grims (SDS). Poklukarja je vprašal, kaj se bo zgodilo, če se bo izkazalo, da je med samooklicanimi vojščaki pod vodstvom Andreja Šiška tudi predstavnik policije. »Kot ste slišali, je policija javnosti že sporočila, da je začela preiskavo,« je dejal Poklukar in dodal, da verjame, da bodo ravnali v skladu s svojimi pooblastili.

Tehnične ovire bodo odstranili, takoj ko bo mogoče

Grims je opozoril tudi na novi varnostne izzive, s katerimi se zaradi nezakonitih migracij sooča Slovenija. »V koalicijski pogodbi ste napisali, da boste tehnične ovire odstranili, takoj ko bo to mogoče,« je dejal Grims. Kandidata je vprašal, kako gresta skupaj zaostritev varovanje meje in odstranjevanje tehničnih ovir. »Tehnične ovire v današnjem varnostnem okolju se ne bodo odstranile, dokler za to ne bodo izpolnili vsi pogoji,« je odgovoril Poklukar.  Kot je dejal, bo notranje ministrstvo delovalo strokovno in skladno s svojimi pooblastili. Obljubil je tudi, da bodo poskrbeli za varnost policistov med opravljanjem njihovih nalog.

Janja Sluga (SMC) je opozorila na kadrovski primanjklaj v policiji. Poklukarja je vprašala, ali se bodo zavzeli za spremembo skupnega kadrovskega načrta za državno upravo, v katerem bi si nekako izborili, da bi se število policistov dvignilo na neko normalno raven. Opozorila je tudi na zamaskirance pod vodstvom Andreja Šiška, in kandidata vprašala, kako bodo v nadalje preprečili takšne formacije.

Poklukar je sicer po izobrazbi magister javne uprave. Je udeleženec vojne za Slovenijo, od leta 1991 je zaposlen na ministrstvu za obrambo. V Slovenski vojski je opravljal različne naloge in dolžnosti, udeležil se je številnih vojaško-strokovnih izobraževanj in usposabljanj, so med drugim zapisali na spletni strani LMŠ.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije