KRAMBERGERJEV SKLAD

Pogorelcem pomagali tudi bralci Novic

Januarja je požar uničil stanovanje trem družinam iz Višnje Gore. Življenje Kovačevićevih, Novakovih in Kovačičevih se vrača v stare tirnice.
Fotografija: Zakonca Novak se veselita vrnitve domov. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Zakonca Novak se veselita vrnitve domov. FOTO: Drago Perko

»Kar hitro vse poteka, še kak mesec in bomo spet vsi skupaj doma. Komaj že čakamo,« se vrnitve v obnovljeno hišo veseli Sabina Kovačević. Podobno je pri sosedovih, družinah Novak in Kovačič. Konec januarja se je vsem trem družinam iz Višnje Gore življenje obrnilo na glavo, ko je v četrtek, 28. januarja zvečer, izbruhnil požar.

»Akcija je bila dokaj zahtevna,« je dejal Slavko Zaletelj, poveljnik Gasilske zveze Ivančna Gorica. V centru Višnje Gore so zagorela ostrešja treh hiš; med stenami ni bilo požarnih zidov, zato se je požar širil, uničil je tri stanovanja. Gasilo je 110 gasilcev iz devetih enot. Ogenj so omejili do 21. ure. Sreča v nesreči je bila, da so bili gasilci ob pozivu, 17.48 je bilo, doma in so lahko hitro ukrepali. Nastala je velika škoda, a tudi z vašo pomočjo, drage bralke in bralci, se življenje pogorelcev vrača v normalne tirnice. V Krambergerjevem skladu so se nabrala sredstva, vsem trem družinam pa smo minuli teden podarili po 1000 evrov.

Dan po požaru. FOTO: Drago Perko
Dan po požaru. FOTO: Drago Perko

 

Ognja in drv ne bo več


»Denar bomo porabili za ograjo,« nam je povedala Sabina, ki bdi nad tremi otroki, mož Amir pa je v službi. Podobno je bilo 28. januarja, ko je zagorelo. »Žena je bila sama z njimi, najmlajša je spala zgoraj v mansardi, ki sem jo uredil, pred njenim rojstvom. Še dobro je nismo začeli uporabljati, pa se je zgodilo tole ... Na srečo je žena slišala pok, šla je gor in zavonjala dim. Pograbila je hčerko in otroka, bosi so stekli na ulico, medtem pa je že začela padati opeka s strehe,« je Amir opisal herojsko dejanje svoje žene. Po požaru so se znašli, kot so vedeli in znali. Lažje tudi zavoljo dobrih ljudi in akcije občine Ivančna Gorica.

Avguštin in mama Marija bosta z donacijo kupila novo spalnico. FOTO: Drago Perko
Avguštin in mama Marija bosta z donacijo kupila novo spalnico. FOTO: Drago Perko
Nekaj sto metrov proč so našli začasni dom. Širokosrčni gospod Brodnik jim je odstopil hišo, danes plačujejo le stroške bivanja in odštevajo dneve, da se vrnejo domov. »Avgusta dobimo toplotno črpalko, ognja in drv ne bo več v hiši. Gospodu Brodniku smo zelo hvaležni. Ker ima veliko hišo, smo lahko notri začasno spravili tudi novo pohištvo,« je sklenila Kovačevićeva.


Denar za spalnico


Par deset metrov proč živita Marija Kovačič in njen sin Avguštin. Marija je ob našem obisku čakala sina, ki je moral k zdravniku. »Vesela sva, ker se obnova lepo nadaljuje, veliko so mojstri že naredili. Čakamo pa na elektriko. Ko je gorelo, so odpeljali števec. Minilo bo že pet mesecev, pa ga še niso pripeljali nazaj. Ko ga dobimo, bomo spet lahko izvedli priklop na elektriko. V stanovanju je že vse prebeljeno, zdaj pa bo treba kupiti pohištvo,« nadaljuje Marija, ki se je zelo razveselila donacije iz Krambergerjevega sklada. »S tem bova kupila spalnico,« je hvaležna. Ni se pozabila zahvaliti družini Pirnat, ki jima ves čas stoji ob strani. »Ko kaj rabim, so tu. Pa hvala tudi Darji Bernik, ki nam je odstopila tole nastanitev. Dokler ne greva domov, sva lahko tu.« Od Marije se odpravimo še k Novakovim.

Sabina in družina odštevajo dneve do selitve v obnovljeni dom. FOTO: Drago Perko
Sabina in družina odštevajo dneve do selitve v obnovljeni dom. FOTO: Drago Perko

 

Optimistično čakata mojstre


»Hvalabogu, da je občina Ivančna Gorica tako hitro ukrepala in rešila streho, dobili smo tudi novo fasado. Streha je bila rešena v treh tednih,« je takoj omenil Jože Novak, ki pa se zdaj z ženo trudi, da se čim prej vrne na dom, kjer je nastalo precej škode. Koliko točno, še ni povsem ocenjeno, dela za obnovitev pa so stekla. »Malce je treba čakati mojstre, ki imajo v teh mesecih veliko dela,« je dodala Jožetova žena Jožica, oba pa si želita, da si uredita v svojem domu vsaj eno sobico, da bi spet zaživela tu.

Strehe in fasade so urejene. FOTO: Drago Perko
Strehe in fasade so urejene. FOTO: Drago Perko


»Sem optimist, v dveh mesecih bo to rešeno. Elektrika je napeljana, zdaj čakamo vodovodarja, treba je urediti še sanacijo dimnika, potem bo steklo hitreje,« je naštel Jože. In v isti sapi dodal, da sta takoj po požaru dobila nastanitev v garsonjeri v vasi Žabjek na drugi strani ceste. »Hvala vsem, a saj razumete: dom je le dom,« je pred slovesom pristavila Jožica, ki ima pod hišo tudi vrt, tu je še garaža, pri sestrični pa je ostala prijazna nemška ovčarka Rexa, ki jo vsak dan obiščeta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije