KORONAVIRUS

Po Hojsu se je oglasil še Janša

Epidemiološka slika se slabša. Vse več je uvoženih primerov. Kaj sledi, bo jasno v prihodnjih dneh.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: John Thys, Pool via REUTERS 
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: John Thys, Pool via REUTERS 

Slovenski predsednik vlade Janez Janša poziva državljane, naj upoštevajo priporočila Nijz. »Prosim vse, da priporočilo Nijz dosledno upoštevamo, še posebej v stikih z ranljivimi skupinami. Neodgovorno ravnanje lahko ogrozi naš zdravstveni sistem in posredno zdravje vseh pa tudi zaslužen oddih desettisočim sodržavljanom. Pokažimo odgovornost in solidarnost,« je zapisal na twitterju po tem, ko je notranji minister Aleš Hojs dvignil prah z napovedjo, da se v prihodnjih dneh obeta zaostritev ukrepov po prihodu iz Hrvaške, in omenil karanteno.

Uvoženi primeri vzbujajo skrb


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) ob slabši epidemiološki sliki zadnjih dni mlade pozivajo, naj po vrnitvi iz Hrvaške za preprečevanje širjenja novega koronavirusa čim bolj omejijo svoje stike. Odsvetujejo tudi obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so zelo ugodni pogoji za širjenje novega koronavirusa.

»Pozivamo vse, ki so se zabavali v klubih in diskotekah, da 14 dni od zadnjega obiska kluba pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje, če se pojavijo tipični znaki, kot so vročina, slabo počutje, kašelj, kihanje, izcedki iz nosu, vnete oči, prebavne težave in drugo, takoj pokličejo svojega zdravnika in se dogovorijo za odvzem vzorca za test na prisotnost virusa ter upoštevajo njegova nadaljnja navodila,« sporoča Nijz.

Preberite še, kaj pravi Nijz o odpiranju šol

Vse, ki se vračajo z dopusta, pa pozivajo, da se prvih 14 dni po vrnitvi v državo čim bolj izolirajo in ne obiskujejo svojcev in znancev, ki spadajo v ranljivejše skupine, kot so ostareli, ljudje z rakavimi obolenji, kronični bolniki in podobni. S tem bodo namreč pomagali pri zamejitvi širjenja virusa in ne bodo prenašali okužbe na osebe, pri katerih je večje tveganje za zdravstvene zaplete pri okužbi z virusom, so pojasnili.
Okuženi mlajši

Epidemiološka slika na področju okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji v zadnjih dneh slabša, število okužb se namreč hitro povečuje. Podatki jasno kažejo, da se povečuje predvsem število okuženih v mlajših starostnih skupinah, predvsem pri osebah, starih do 34 let, izpostavljajo. »Ob 97 primerih v zadnjih treh dneh jih je kar 63 iz teh starostnih skupin. V večini primerov gre za vnos iz Hrvaške in za povezavo z nočnimi klubi in diskotekami, ki so jih v času bivanja na Hrvaškem obiskali,« so izpostavili.

Zaradi navedenega odsvetujejo obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so po njihovih navedbah izrazito ugodni pogoji za širjenje virusa s človeka na človeka, kar povečuje tudi tveganje za okužbo z virusom. Vse tiste, ki so se v času dopusta zabavali v nočnih lokalih, pa opozarjajo, da so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo zboleli za covidom 19.

Vse najnovejše informacije o koronavirusu na enem mestu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije