ZALJUBLJENO

Piran so preplavili zaljubljenci

Z Valentinovim praznikom in poljubom sreče pod Tartinijem. Piran utrjuje sloves mesta zaljubljencev.
Fotografija: Govori se, da poljub pod Tartinijem čisto zares prinaša srečo v ljubezni.
Odpri galerijo
Govori se, da poljub pod Tartinijem čisto zares prinaša srečo v ljubezni.

Piran velja za eno naših najbolj romantičnih mest. Je priljubljen kraj poročnih obredov in medenih tednov, pa še kakšna zrahljana zveza se lahko zakrpa, a ne samo zaradi arhitekturnih in beneško obarvanih mediteranskih čarov, temveč tudi zato, ker se tam zelo radi zgodijo prvi mladostniški zmenki, poljub pod Tartinijevim spomenikom pa menda čisto zares prinaša srečo v ljubezni.

Naj kar govorijo

Ne nazadnje imajo Pirančani tudi z ljubeznijo povezano legendo, o kateri govori kamnita plošča ob grbu na pročelju znamenite Benečanke na Tartinijevem trgu: Lasa pur dir (Pusti, naj kar govorijo). Hiša je bila zgrajena sredi 15. stoletja in je eden baročno-gotskih arhitekturnih biserov Pirana. Predvsem pa od nekdaj buri fantazijo o tamkajšnjem ljubezenskem gnezdecu bogatega beneškega trgovca in njegove piranske ljubice. Legenda govori o tem, kako ji je zgradil hišo v beneškem slogu, zaradi njegove odsotnosti pa se mu je pritoževala, da ji opravljivi piranski jeziki grenijo življenje. Zato je dal na stavbo vzidati to ploščo, ki je v poduk zlobnim jezikom tam še danes.
Zaljubljeni so lahko domov odnesli z rdečim srčkom uokvirjeno fotografijo.
Zaljubljeni so lahko domov odnesli z rdečim srčkom uokvirjeno fotografijo.

Razumljivo, da so Pirančani praznik sv. Valentina še obogatili, da bi popestrili turizem in pritegnili zaljubljence, ki bi mestu še bolj utrdili sloves. Začelo se je že pred šestimi leti, ko je portoroško društvo ŠKID Jaz sem najboljši s protagonistom Mojmirjem Kovačem na čelu izpeljalo prvi množični Tartinijev poljub za srečo. Udeležba je bila bolj sramežljiva, a se je zato leto pozneje tam poljubljalo že 84 parov. Letos se jim je pridružila še vrsta turističnih in kulturnih združenj pa tudi nekaj gostincev in hotelirjev, ki so ponudili posebne Valentinove pakete. Na Tartinijevem trgu je bilo tako minulo soboto ogromno rdeče srce pa kar 24 stojnic, na katerih so ponujali srčke, rožice, slaščice in še drevo za ljubezenska sporočila. Vsak, ki je napisal in na drevo obesil sporočilo, je v zameno dobil bombon. Brezplačen fotostudio je poskrbel za z rdečim srčkom uokvirjeno fotografijo.
Benečanka ima balkon večne ljubezni, na katerem s peninami razvajajo zaljubljence.
Benečanka ima balkon večne ljubezni, na katerem s peninami razvajajo zaljubljence.
 
Benečanka je že dlje odprta za javnost in na balkonu večne ljubezni s peninami radi razvajajo zaljubljence, ki imajo na voljo tudi dva apartmajčka.

Več je bilo radovednežev

Poljubljanje pod spomenikom piranskega virtuoza sicer še ni množično, se pa počasi prijema in je na dobri poti k temu, da postane piranska atrakcija. Okoli junakov, ki jih ni bilo sram javnega poljubljanja, se je nabralo precej več opazovalcev. Nekateri so se prišli poljubit v upanju na srečo v ljubezni in zakonu, večina pa iz radovednosti. Za vzdušje in to, da jim ni bilo nerodno, je s petjem ljubezenskih kancon poskrbel piranski baritonist Neven Stipanov.
Svetovni dan poljuba bo 6. julija in takrat ste na Tartinijev trg vabljeni vsi poljubčkov željni, pravi Mojmir Kovač.
Svetovni dan poljuba bo 6. julija in takrat ste na Tartinijev trg vabljeni vsi poljubčkov željni, pravi Mojmir Kovač.

S poljubom dogajanja še ni bilo konec. Zvečer so bili zaljubljenci povabljeni na Valentinov koncert s skupino Manouche v Gledališče Tartini. Priredili so ga tako, da so lahko tudi zaplesali. Obisk je bil brezplačen, a so vstopnice pošle že dva dni prej. Sicer pa Mojmir Kovač napoveduje, da bodo 6. julija, ko je svetovni dan poljuba, ponovili množično poljubljanje na Tartinijevem trgu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije