MOČNO

Znova so se tresla tla. Ste čutili potres?

Najnovejši je imel magnitudo 4,9.
Fotografija: Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja, 29. 12. 2020. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja, 29. 12. 2020. FOTO: Blaz Samec

Potem ko je v torek hrvaško Petrinjo stresel strašen potres in uničil skoraj vse, so se danes zjutraj tam znova močneje stresla tla. »Ob 6.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres v bližini Petrinje (Hrvaška), 150 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih EMSC je imel magnitudo 4,9. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98),« so zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso). 

Hrvaški mediji poročajo, da sta prvemu potresu sledila še dva močnejša popotresna sunka. Po podatkih hrvaške seizmološke službe se je streslo ob 6.15, 6.26 in 6.29. Prvi potres ob 6.15 je imel magnitudo 4,7, sledil je nekoliko kasneje drugi z magnitudo 4,8, je za hrvaški radio pojasnila direktorica službe Ines Ivančić. Ob tem je napovedala, da se bodo tla na Hrvaškem še tresla.

Žarišče je bilo 12 kilometrov od Siska. FOTO: EMSC
Žarišče je bilo 12 kilometrov od Siska. FOTO: EMSC


Dodala je, da bodo imeli tudi šibkejši potresi vpliv na stavbe v Petrinji in Sisku, ki so bile poškodovane v torkovem potresu. Na območju Petrinje so od ponedeljka zabeležili veliko manjših potresov. »Trese se skoraj vsako minuto,« je še dejala po poročanju STA. Potresov z magnitudo več kot 3 je bilo vsaj 25 do 30.

Potres ob 6.15 je bil na globini 10 kilometrov z žariščem 37 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 18 kilometrov zahodno od Siska, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

Današnji potresni sunki so bili šibkejši od torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Torkov rušilni potres je zahteval sedem življenj. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

Hrvaški premier Andrej Plenković je že v torek napovedal, da bodo za pomoč po torkovem potresu namenili 16 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije