SREČANJE

Parkeljni se bodo podili brez Miklavža

Po Goričanah pri Medvodah se bo sprehodilo okoli 500 parkeljnov in peklenščkov iz petih držav; parklji treh držav se bodo srečali še v Podkorenu.
Fotografija: Obeta se strašna noč parkeljnov. Fotografije: Darko Herič
Odpri galerijo
Obeta se strašna noč parkeljnov. Fotografije: Darko Herič

Če kdo, potem otroci v teh dneh že težko čakajo prvega člana decembrske dobre trojke, sv. Miklavža. Ta običajno ne prihaja sam, saj so poleg njegovi obvezni spremljevalci, parkeljni, strašna in strašljiva bitja, ki rožljajo z verigami. Po Goričanah pri Medvodah pa se bodo v soboto, 24. novembra ob 18. uri, podili samo parkeljni – brez Miklavža. Sedma goričanska noč parkeljnov bo prava predstava peklenščkov, hudičev in parkeljnov v najrazličnejših podobah, z maskami in seveda obveznim rožljanjem verig. »Letos bo sodelovalo približno 500 parkeljnov iz petih držav – Slovenije, Avstrije, Italije, Švice in Hrvaške,« pravijo v Turističnem društvu Goričane-Vaše, ki organizira večer. »Skupine bodo v mimohodu predstavile svojo opremo, običaje in kanček zgodovine. Ta prireditev je v naših krajih z leti postala tradicionalna, nekaj zanimivega za ljudi, ki še verjamejo v te običaje. Nastopili bodo tudi domači parkeljni. Vse obleke in maske goričanskih parkeljnov so izdelane ročno. Maske so iz umetnih mas, vsak si svojo izdela sam, prav tako obleko in rekvizite.« Temu ob 20. uri sledi zabava z Markom Vozljem in Mojstri.

Parkeljni so rogati in kosmati.
Parkeljni so rogati in kosmati.

Parkeljni bodo strašili še enkrat, in sicer v petek, 30. novembra, ob 18. uri, ko se bodo na Ognjenem spektaklu v središču Podkorena srečali parkeljni treh dežel. »Bogato in zanimivo tradicijo smo nadgradili v dogodek, ki prerašča v mednarodni festival parkeljnov. Predstavilo se bo več kot 20 skupin, ki se razlikujejo po številu parkeljnov. Skupno jih pričakujemo med 250 in 300, prihajajo pa iz Avstrije, Italije in Slovenije,« pravijo na Turizmu Kranjska Gora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije