ODŠKODNINA

Padalka od države iztožila 90.000 €

Irena Avbelj se je hudo poškodovala na tekmovanju v Srbiji.
Fotografija: Irena Avbelj se je ponesrečila med opravljanjem službe na ministrstvu za obrambo. FOTO: IGOR MODIC
Odpri galerijo
Irena Avbelj se je ponesrečila med opravljanjem službe na ministrstvu za obrambo. FOTO: IGOR MODIC

LJUBLJANA – Padalka Irena Avbelj je zastopala Slovenijo na civilnih in vojaških tekmovanjih. Nekdanja poveljnica šolskega padalskega oddelka Slovenske vojske je na svetovnih prvenstvih osvojila 20 zlatih, 10 srebrnih in tri bronaste kolajne. Ko pa se je njen 11.093. skok v dolgoletni karieri vrhunske športnice končal (skoraj) usodno, ji je država obrnila hrbet in zatrdila, da si je za nesrečo kriva sama in da se ni zgodila med opravljanjem službe na ministrstvu za obrambo (Mors). Več kot šest let po vložitvi tožbe proti Morsu pa so sodniki Avbljevi sporočili, da ji pripada odškodnina.
 

Dobila je ukaz

Zgodilo se je avgusta 2011 na evropskem prvenstvu v padalstvu v Kikindi. Njen skok je potekal rutinirano, a tik pred pristankom naj bi odpovedale komande za pristajanje. »Kaki dve sekundi pred pristankom je treba potegniti za obe ročki hkrati. Potegnila sem in ni šlo. Nekaj se je tam zgoraj moralo zatakniti. Nisem mogla pogledati gor. To bi bilo tako, kot če bi Peter Prevc tik pred pristankom po poletu na velikanki gor pogledal. Ne bi šlo. Ni bilo časa. Od takrat sem se le še reševala. Hitrost je bila velika. Potisnila sem levo nogo naprej, da ne bi pristala na obeh, saj bi nastale notranje poškodbe in bi umrla. Iz noge mi je pogledala kost,« se je spominjala.

Skoraj bi bil usoden 11.093. skok v karieri. FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Skoraj bi bil usoden 11.093. skok v karieri. FOTO: MATEJ DRUŽNIK

Poleg drugih poškodb je imela zunanji zlom noge, zlome križnice in vretenc. Za njo so dolgotrajno okrevanje in 18 zapletenih operativnih posegov, posledice bo čutila do konca življenja. Leta 2015 so danes 52-letnico po skoraj 23 letih službovanja na Morsu invalidsko upokojili.

Državni odvetniki so na sodniji ugovarjali, da se je nesreča zgodila zaradi napake Avbljeve, in to na civilnem tekmovanju, kamor naj padalcev ne bi poslala vojska, ampak Letalska zveza Slovenije. Padalka pa je vztrajala, da je v Srbiji tekmovala kot predstavnica Slovenske vojske. »Po činu sem bila stotnica, po funkciji poveljnica šolskega padalskega centra. Julija 2011 sem dobila ukaz o udeležbi na evropskem prvenstvu. Tam sem bila namestnica vodje reprezentance, vodja tekmovanja in tekmovalka.«

Po dolgotrajnem in mučnem postopku je sodnik delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Dušan Medved razsodil, da je Republika Slovenija odgovorna za nastalo škodo. Avbljeva ni sama kriva za nesrečo, v službi je dobila ukaz, da se mora udeležiti tekmovanja v Kikindi, to se ji je štelo v delovni čas, Mors je poskrbel za prevoz na tekmovanje in za prevoz ranjene uslužbenke nazaj v Slovenijo.

Irena Avbelj se je ponesrečila med opravljanjem službe na ministrstvu za obrambo. FOTO: IGOR MODIC
Irena Avbelj se je ponesrečila med opravljanjem službe na ministrstvu za obrambo. FOTO: IGOR MODIC

Zaradi premoženjske in nepremoženjske škode (poškodb, bolečin, stroškov zdravljenja, pretrpljenega strahu, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in izpada dohodka) ji je prisodil okrog 90.000 evrov odškodnine, a bo v primeru pravnomočnosti sodbe ta znesek še precej višji zaradi obresti. Sodišče ji je prav tako prisodilo 490 evrov mesečne rente.
Na državnem odvetništvu so nam povedali, da imajo čas do začetka aprila, da se pritožijo na sodbo prvostopenjskega sodišča, toda odločitve še niso sprejeli, saj morajo sodbo najprej proučiti na Morsu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije