ANKETA

Osebni podatki kljub novim pravilom ne bodo bolje varovani

Začela je veljati nova uredba. 
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Minuli teden je začela veljati splošna uredba EU o varstvu podatkov. Doslej so imeli evropski potrošniki zelo malo nadzora nad podatki o njih, ki se shranjujejo, posredujejo ali prodajajo drugim. Z novo uredbo naj bi se to spremenilo. Po dveletnem prehodnem obdobju je evropska uredba s 25. maja 2016 uradno začela veljati. V praksi to pomeni, da so se vsi, ki imajo kakršne koli opravke z osebnimi podatki strank, kupcev oziroma na splošno posameznikov, morali prilagoditi uredbi in zagotoviti, da bodo s podatki svojih strank ravnali bolj skrbno. Večinoma so to sicer storili tik pred zdajci in potrošnikom množično pošiljali sporočila s pozivi k privolitvi v uporabo njihovih osebnih podatkov, drugi so malo zamujali. Slednje pa vsaj inšpektorjev še ne moti preveč. Za zdaj!
ni podpisa
ni podpisa

Tokrat smo torej naše bralce, uporabnike spletnih strani, vprašali, kako so uredbo, ki je sprva povzročila nekaj strahu, zdaj pa se je izkazalo, da le ni tak bavbav, občutili na lastni koži.

Na vprašanje, koliko zahtevkov za potrditev prejemanja spletnih obvestil ste potrdili, je le vsak deseti odgovoril, da jih je potrdil vse. Skoraj polovica udeležencev naše spletne ankete je potrdila pozive samo tistih ponudnikov, ki »so jim všeč«. Kar 41 odstotkov naših udeležencev pa ni potrdilo nobenega.
ni podpisa
ni podpisa

Morda malce presenetljivo je, da več kot polovica sodelujočih meni, da osebni podatki z novimi pravili sploh ne bodo bolje varovani. Le vsak šesti je ocenil, da bodo.
ni podpisa
ni podpisa

Eden osrednjih elementov je zagotovo tudi zaupanje skrbnikom naših osebnih podatkov. Na to vprašanje je kar 70 odstotkov udeležencev naše spletne ankete odgovorilo, da ne zaupa nikomur; domačim (slovenskim) skrbnikom pa (najbolj) zaupa le vsak četrti sodelujoči. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije