JANŠEV TVIT

Opozicija neusmiljena do Janše, minister jim je vrnil s Šarcem

Anže Logar je poudaril, da se je šele ta vlada zavedela pomembnosti odnosov z ZDA, ki da so na najvišji ravni doslej.
Fotografija: Nik Prebil je Janši očital, da je s svojim tvitanjem poslabšal odnose z ZDA. FOTO: Državni zbor, Matija Sušnik
Odpri galerijo
Nik Prebil je Janši očital, da je s svojim tvitanjem poslabšal odnose z ZDA. FOTO: Državni zbor, Matija Sušnik

Odbor DZ za zunanjo politiko je imel na dnevnem redu predloge o ratifikaciji konvencij in pogodb, a so člani odbora največ časa posvetilu tvitanju premierja Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA. Zunanji minister Anže Logar je tako na odboru poslušal marsikatere očitke na račun svojega vladnega in strankarskega šefa.

Logar je bil že takoj ob začetku seje odbora deležen vprašanj Matjaža Nemca (SD), Andreja Rajha (SAB) in Nika Prebila (LMŠ) glede stališč Janše, ki je o za zmagovalca volitev razglašenem demokrato Joeju Bidnu v tvitnil, da bo najšibkejši predsednik. Nemec je izpostavil, da je Slovenija zaradi teh Janševih stališč »osramočena po vsem svetu«, Rajh da Janša »izvaja samomorilsko zunanjo politiko«, Prebil pa je menil, da je premier »spet izgubil stik z realnostjo«. »Gre za prvovrstni škandal,« je še ocenil Nemec.
 
Preberite tudi:

Janša zaradi čestitke Trumpu dobil opozorilo
Tonin in Gantar navdušena, Janša pa sporoča ...​


 


Logar je vse tovrstne ocene odločno zavrnil. Dejal je, da bi bila ta vprašanja bolj primerna za predsednika vlade, sam pa je kot zunanji minister zatrdil, da so bilateralni odnosi z ZDA na najvišji ravni doslej. Šele ta vlada se je zavedla, kako pomembni so odnosi z ZDA, je poudaril Logar in dodal, da ko je marca prevzel ministrstvo, »teh odnosov praktično ni bilo«.

»V osmih mesecih smo naredili velik napredek,« je poudaril in dodal, da si bodo še naprej prizadevali za krepitev čezatlantskih odnosov. Dejal je tudi, da »en tvit« ne more ogroziti trdnosti teh odnosov, ki se prepletajo na številnih ravneh: »Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi? Sodelovanje na vseh nivojih. Od najnižjega administrativnega do najvišjega.«
 
Preberite tudi:

Predlog premierju Janši: Trumpu bi podelili častno slovensko državljanstvo
Kaj čaka Slovenijo, če zmaga Biden? Odgovarja Bogomil Ferfila



Zavrnil je, da bi Janševi tviti pomenili sramotenje Slovenije. Po njegovih besedah je bila večja sramotitev države takrat, ko je Marjan Šarec kot premier zavrnil nagovor Evropskega parlamenta. »To pa je bila res sramotitev,« je poudaril. Zavrnil je tudi vprašanja, kdaj bo MZZ čestital Josephu Bidnu za zmago na volitvah v ZDA, saj da sam pošilja čestitke ostalim zunanjim ministrom ob njihovem imenovanju, ne pa ob zmagi na volitvah. Pa še to v pismu, ne s tvitom.

Odločno pa se je zoperstavil vprašanju Rajha o tem, kaj si mislijo nemška kanclerka Angela Merkel in drugi evropski partnerji o stališčih Janše. »To vprašanje ni vredno odgovora,« je dejal in si potem zaslužil protest tako Rajha kot Prebila, da ni več poslanec, ampak da mora kot minister spoštovati poslance in odgovarjati na njihova vprašanja.
 
Preberite tudi:

Slovenija odmeva v tujini, razdeljeni tudi v koaliciji: Janša je udaril mimo
Tuji mediji: Janša stopil korak nazaj



Jožef Horvat (NSi) je pohvalil »izjemne uspehe slovenske diplomacije« ter Logarja še posebej, ker da mu je »v osmih mesecih uspelo nadoknaditi šestletni vakuum v odnosih z ZDA«.

Opozicijski poslanci so bili nasprotnega mnenja. Rajh je menil, da je Janša »žalil naše strateške partnerje«, zavrnil pa je tudi oceno, da tviti predsednika vlade ne bodo imeli nobenih posledic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije