Okužbe v samostanu, slovenski infektolog ogorčen

Še vedno je treba vzdrževati socialno distanco in nositi zaščitne maske, opozarja Trampuž.
Fotografija: Andrej Trampuž meni, da bi moral organizator turnirja v Zadru odgovarjati. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Andrej Trampuž meni, da bi moral organizator turnirja v Zadru odgovarjati. FOTO: osebni arhiv

V Sloveniji podrobno spremljamo, kakšna je epidemiološka slika na Hrvaškem, kjer so v zadnjih dneh zabeležili večje število okužb z novim koronavirusom. Samo v ponedeljek se je število pozitivnih na sars-cov-2 dvignilo za 30. Kljub temu minister za zdravje Vili Beroš meni, da nimajo drugega vala.

Tri osebe so bile pozitivne na območju Istre. Gre za t. i. uvožene primere: pozitiven je bil turist iz Srbije, ki je bil v stiku s pozitivno osebo v Beogradu, drugi dve osebi sta se okužili med bivanjem v BiH. V Zagrebu je 12 novih primerov okužb. Na pobmočju Osjeka je bilo v zadnjih 24 urah 12 novih okužb.
 
Preberite tudi:

Slovenija bi Hrvaško lahko razglasila za nevarno



Kar deset oseb je bilo pozitivnih v samostanu sester usmiljenk sv. Križa v Đakovu, poročajo hrvaški mediji. V nedeljo so tri sestre dobile vročino, zdravnica pa je obvestila epidemiologa, je povedala sestra prednica Valerija Široki in dodala, da so bile testirane v ponedeljek. Od 12 testov je bilo 10 pozitivnih. Iz preventivnih razlogov so danes zjutraj zaprli tudi vrtec in cerkev. »Ne vemo, kako je prišlo do stika z virusom. Morda smo imeli neke stike, pri katerih je iz nam neznanih razlogov prišlo do okužbe. /.../ Sestre so previdne, predane molitvi in od danes je v izolaciji vsaka sestra, ničesar več ne počnemo skupaj,« je še povedala sestra prednica.

Na tiskovni konferenci pa so kasneje pojasnili, da je na območju Osjeka v bolnišnicah šest okuženih, od teha pet redovnic. Sestre naj bi se okužile na Kosovu, s katerega so se vrnile pred dvema ali tremi dnevi.

Koronavirus je nevaren  nasprotnik, pravi slovenski infektolog. FOTO: Shuterstock
Koronavirus je nevaren  nasprotnik, pravi slovenski infektolog. FOTO: Shuterstock
Boljše novice pa prihajajo iz Zadra, kjer so v ponedeljek testirali 82 oseb, pozitivna je bila ena. Gre za petletnega otroka, ki se je družil s teniškimi igralci tamkajšnjega turnirja. Prav organizacija turnirja, na katerem je sodeloval tudi okuženi Bolgar Grigor Dimitrov, je dvignila veliko prahu.

Da je bilo organiziranje turnirja nedopustno, meni tudi slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki dela na kliniki v Berlinu. »Tisti, ki je dopustil, da se organizira teniški turnir v Zadru, na katerega so lahko prišli gledalci, dokler je še vedno prisoten covid 19, bi moral odgovarjati za to. To se ne bi smelo zgoditi. Morali bi spoštovati vse predpisane epidemiološke ukrepe,« je povedal za Slobodno Dalmacijo.

»Zdaj se nihče ne more izgovarjati, da ni vedel, v kaj se spušča, ker se Evropa in svet že več kot štiri mesece borita proti koronavirusu, in vemo, da je zelo nevaren nasprotnik,« je dodal Trampuž, ki je marca marsikoga razburil s svojimi napovedmi, da bo v Sloveniji v dveh tednih okuženih skoraj 15 tisoč ljudi.
 
Preberite tudi:
Sta Trampuž in Beovićeva pretiravala z apokaliptično napovedjo? 

Da bi bili gledalci vsaj malo varni, bi morali sedeti 1,5 metra narazen in nositi zaščitne maske. V Evropi je še vedno 95 odstotkov prebivalcev, ki niso imuni na korono, je poudaril Trampuž. »Obstajajo t. i. superspreader osebe, ki lahko iz nam neznanih razlogov veliko bolj prenašajo virus. Ko zakašljajo, jim iz žrela pride veliko večja količina virusov kot pri drugih,« je dodal in pojasnil, da virus ni oslabel, ampak »se pogosto pojavljajo mikroepidemiije, zdaj pa ljudje več časa preživljajo na prostem. Še vedno je treba nositi zaščitne maske, držati socialno distanco in uporabljati dezinfekcijska sredstva.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije