BOŽIČNA PRAVLJICA

Obiščite jaslice z zvonom želja (FOTO)

Helenine pridne roke na hribovski kmetiji vsako leto poskrbijo za božično pravljico. Z veseljem poklepeta z obiskovalci in jim postreže sveže ocvrte flancate.
Fotografija: Jaslice na Viševci so res vredne ogleda. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Jaslice na Viševci so res vredne ogleda. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Na hribovski kmetiji Pr' Udamovc, na robu naselja Viševca (477 metrov), se vsak december zgodi božična pravljica. Na kmetiji živi Francka Sodnik, njena hčerka Helena Rode pa je že sedmo leto zapored na hribčku med stanovanjsko hišo in kmečkim poslopjem postavila prav posebne jaslice.

Neumorna Helena je vselej dobre volje.
Neumorna Helena je vselej dobre volje.

Največje do zdaj so na Viševci postavljene na 100 kvadratnih metrih. Veliko težav ji je povzročalo slabo vreme, dež in tudi sneg. Večkrat je bila do kože premočena, a ni odnehala.

Helena je po očetovi smrti prevzela kmetijo, na njej imajo danes 13 glav živine in še nekaj živali. Francka je vesela, da se delo nadaljuje, še posebno ker jo pesti bolezen, konec novembra pa si je zlomila še obe roki. Zato se številni sprašujejo, kako Helena vse zmore. Dela pri postavljanju jaslic je ogromno, zato so se potegnila tudi do druge ure zjutraj, pri čemer so si pomagali z naglavno svetilko, prav tako je Helena ponoči polagala mah, ki ga je nabrala v domačem gozdu. Vesela je, da so ji po svojih močeh pomagali mož Ciril ter hčerka Urška in sinova Rok in Blaž. Največ dela je potrebovala za izdelavo lesene hiše, ki si jo lahko ogledate tudi od znotraj, v Mariboru je kupila za kombi figuric, spremenjen je tudi teren za postavitev jaslic. Prizadeva si, da je vse čim bolj naravno, vsako leto pa doda kaj novega.

Na ogled bodo do svečnice.
Na ogled bodo do svečnice.

Obiskovalci jim dajo energijo

Jaslice so ponoči osvetljene z več kot štiristo lučkami in bodo na ogled do svečnice, drugega februarja. Domačijo je najlažje najti, če sledite kažipotu Viševca kilometer in pol iz Zaloga pri Cerkljah, nato pa se peljete po asfaltirani cesti do cilja. O jaslicah na kmetiji Pr' Udamovc smo od obiskovalcev slišali številne pohvale. Vse objekte je Helena izdelala sama, med drugim hlevček, leseni hiški, izpod katerih izvira voda in teče v leseno korito za napajanje živine, dve kmečki stanovanjski hiši z gankom, cerkev sv. Helene z zvonikom, v katerem je zvon želja, ki je postavljen na vrhu hriba, ter novo ograjo. Letos so na ogled tudi živali, ki jih srečamo v gozdu, vse pa so ujete v zanimive prizore.

Razprostirajo se na sto kvadratnih metrih.
Razprostirajo se na sto kvadratnih metrih.

Korenine je Heleni pomagal zbrati mož Ciril. Pri postavitvi hišic in težkega hlevčka je sodeloval tudi sosed Marjan Bajde. Kot pravi Helena, jaslice postavlja za dušo in z velikim veseljem, žene jo želja, da se takšni običaji ohranjajo, saj jih je, kot pravi, tehnika izpodrinila. Navdušenje obiskovalcev ji daje še dodatno energijo. Z njimi z veseljem poklepeta in jim postreže s sveže ocvrtimi flancati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije