PARLAMENT

O novosti za osnovne šole 42 poslancev ZA, 36 proti

Dela programa v zasebnih osnovnih šolah država ne bo financirala.
Fotografija: Fotografija je arhivska. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je arhivska. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Državni zbor je potrdil predlagano novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.

Zanjo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 36. Po noveli bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela programa pa ne bo financirala.

Po prepričanju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagana sprememba financiranja zasebnih osnovnih šol, ki jo prinaša predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, primerno uresničuje odločbo ustavnega sodišča, saj je to leta 2014 odločilo, da mora država financirati le obvezni del javnega programa.

Na drugi strani zasebne šole menijo, da ustavna odločba državi nalaga, da mora stoodstotno financirati celoten javni program. Opozarjajo tudi, da bo predlog, če bo sprejet, poslabšal njihov položaj, saj jim bo financiranje z zdajšnjih 85 odstotkov zmanjšal na okoli 65 odstotkov.

Da bi bila lahko novela ustavno sporna, sta opozorili tako služba vlade za zakonodajo kot zakonodajno-pravna služba državnega zbora, poleg njiju pa tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta je namreč po srečanju s predstavniki zasebnih šol sporočil, da obstaja tveganje, da bi ustavno sodišče predlagane spremembe ocenilo kot neustavne.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije