SLOVENIJA ZGROŽENA

O nasilju 16-letnice v DSO Trebnje tudi Inštitut 8. marec, Janša jih je spomnil na to afero

Primer nasilja mladoletnice v domu starejših zelo odmeva.
Fotografija: Nika Kovač in Janez Janša. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Nika Kovač in Janez Janša. FOTO: S. N.

V Sloveniji odmeva primer nasilnega obnašanja dijakinje, ki se je znašala nad starejšo stanovalko, posnetki izživljanja pa so se znašli tudi na spletu.

Kot smo že poročali, je bil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac na izrednem obisku v Domu starejših občanov (DSO) Trebnje, kjer se je v luči nedavnega nasilja nad starejšimi sestal z vodstvom, stanovalci in zaposlenimi.

image_alt
Na nasilje dijakinje nad starejšo stanovalko se je odzval tudi predsednik vlade: to je njegovo sporočilo

Dogodek je najostreje obsodil, predvidoma za ponedeljek pa napovedal forum, na katerem bodo obravnavali problem nasilja. Ta primer mora služiti kot opomnik, da premalo delamo na področju nasilja tudi kot država in da so potrebne nove strategije, da bodo lahko obravnavali to področje, je poudaril minister.

Inštitut 8. marec: Ne bodimo tiha večina. Zaščitimo drug drugega

Ob tem so se oglasili tudi v Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Zapisali so, da se vedno več nasilja pojavlja tudi na spletu: »Posnetki medvrstniškega nasilja v Celju. Posnetek femicida, ki je zaokrožil po Balkanu. Posnetek nasilja v domu starejših Trebnje

Dodajajo, da moramo delovati drugače: »Splet deluje tako, da najpogosteje opazimo samo komentarje. Pogosto ti komentarji spodbujajo. Ustvarjajo občutek, da se večina ljudi s tem strinja. Pomembno je, da se tega zavedamo

Dodali so še, da Katja Zabukovec Kerin, direktorica Društva za nenasilno komunikacijo, pogosto opozarja, da so za preprečevanje nasilja velikokrat najpomembnejši prav nemi opazovalci, tiha večina.

Janšev komentar je bil kratek

Objavo Inštituta 8.marec na omrežju X pa je na kratko komentiral tudi prvak SDS Janez Janša: »In vaš Fotopub, seveda.« Gre seveda za škandal, ki je odmeval pred časom, ko se je vodja društva Fotopub znašel v središču afere, potem ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije