253 POTRJENIH OKUŽB

V ŽIVO: Testirajo zdravilo za covid 19, tudi v Sloveniji bi ga kmalu lahko

29 bolnikov je hospitaliziranih, trije so na intenzivni negi, dvema pa se stanje hitro slabša.
Fotografija: Zdravilo je v fazi testiranja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zdravilo je v fazi testiranja. FOTO: Reuters

V Sloveniji je od danes ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v preostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršno koli organizirano varstvo otrok. Po današnjih sestankih je pričakovati nadaljnje ukrepe.

22.15 MZZ sporoča na twitterju: Izreden let iz Moskve v Slovenijo. Z veleposlaništva RS v Sloveniji so pravkar sporočili, da jutri, 17. marca, obstaja možnost prevoza s čarterskim letom Aeroflota z letališča Šeremetjevo. Odhod letala ob 9.35 s terminala D. Za vse, ki vozovnico imate, in tiste, ki je nimate. Gre za izreden let, zato vozovnice ni moč kupiti prek spleta. 

21.50 Se Slovenija pripravlja na črni scenarij? Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom: »Nobena stvar te ne sme presenetiti. Če si pripravljen na najhujši varianto, jo lažje nadzoruješ. Tako, kot je bilo, ne bo nikoli več. Moramo se organizirati, kot da bi bili v Italiji, razlika je morda le to, da smo bolj samodisciplinirani, da nimamo velikih mest …«

20.57 V Italiji preizkušajo Rochevo zdravilo na 50 zbolelih za koronavirusno boleznijo. Roche potrjuje, da tudi v Sloveniji potekajo pogovori za uporabo zdravila, a trdnih dokazov o učinkovitosti še ni, piše Delo

19.56 Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se do takrat podaljša.

19.13 Po uvedeni prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo danes popoldne uvedene ukrepe še dodatno pojasnili. Med drugim so jasno zapisali, da je pri prodaji na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Vrata morajo zapreti drogerije, tržnice lahko ostanejo odprte. Pri prodaji na daljavo ni mogoč osebni prevzem, prav tako ni dovoljen način poslovanja 'take away' in 'drive-in'. Torej gostinski lokali denimo ne smejo pripravljati hrane za potrošnika, ki bi jo prišel iskat sam. 

18.57 Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost opozarja na »skrajno neodgovorno« ravnanje nekaterih delodajalcev, ki naj bi ob epidemiji novega koronavirusa celo ignorirali vladne ukrepe. V nekaterih podjetjih naj bi delavci še vedno delali v skupinah, celo po več kot 100 oseb, in to brez zaščite. Zaradi tega si želijo takojšnjo sejo ESS.

18.34 Anketa Vox populi je pokazala, da se pred tednom dni, ko se je zaprla prva šola in je začelo število obolelih za koronavirusom naraščati, skoraj 70 odstotkov vprašanih ni počutilo ogroženih zaradi virusa. Večina je menila, da so ukrepi pristojnih ravno pravšnji, podpora SDS pa je glede na prejšnjo anketo še zrasla. V anketi so sodelujoče tudi povprašali, ali se čutijo ogroženi zaradi širjenja okužb s koronavirusom. Pritrdilno je odgovorilo 31,3 odstotka vprašanih, 68,2 odstotka pa se ni počutilo ogroženo. Ukrepe pristojnih institucij za preprečevanje širjenja okužbe velika večina, 67,9 odstotka, ocenjuje kot ustrezne. Da so ti nezadostni, jih meni 20,5 odstotka, za 9,6 odstotka vprašanih pa so ukrepi pretirani.

18.01 Po zaprtju trgovin z nenujnimi izdelki po Sloveniji zaradi širjenja novega koronavirusa trgovci kupce vabijo v svoje spletne trgovine. Gotovinsko plačevanje je pri tem večinoma onemogočeno, prav tako osebni prevzemi spletnih naročil.
Prazna Ljubljana (trgovka v Mercatorju). FOTO: Blaž Samec
Prazna Ljubljana (trgovka v Mercatorju). FOTO: Blaž Samec

Številne spletne trgovine opažajo veliko povečanje povpraševanja po računalnikih in drugi opremi za delo od doma. Dostava paketov še poteka, a s previdnostnimi ukrepi. V Pošti Slovenije tako stranke v primeru vročanja paketov pozivajo, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta, in pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, denimo pri vhodu v stavbo ali pred garažo. Nekaterih storitev, kot so vnos blaga v stanovanje naslovnika, do nadaljnjega ne bodo izvajali.

17.32 Novi zunanji minister Anže Logar je v Ljubljani sprejel madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa ter dvostranskem sodelovanju med državama. Logar je tudi ob tej priložnosti slovenske državljane ponovno pozval, naj ostanejo doma, omejijo stike in naj ne potujejo v tujino, saj se letališča po svetu »zapirajo po tekočem traku« in se bo skoraj nemogoče vrniti v Slovenijo. »Danes ni čas za tovrstne ekskurzije,« je pozval. Glede zaprtja madžarske meje, ki bo začelo veljati nocoj ob polnoči, je madžarski zunanji minister pojasnil, da bo glede potniškega prometa vstop dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

17.04 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je voditeljem članic EU predlagala začasno omejitev nenujnih potovanj v EU. Izjeme bodo državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. Za začetek naj bi ukrep uvedli za 30 dni, je pojasnila na videokonferenci skupine G7.

16.07 Infektologinja dr. Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je povedala, da je stanje obolelih takšno: 29 hospitaliziranih, 130 spremljanih, trije so na intenzivni negi, dvema se stanje hitro slabša. Dodala je, da se od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje pozdravi približno polovica. Ob tem pravi, da če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v 1–2 tednih, če je huda, traja zdravljenje 4–6 tednov. Navedbe, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen, so ugibanja, a boljše je uporabljati paracetamol, je še poudarila infektologinja.

16.01 Telekomunikacijska podjetja te dni beležijo izjemno velik porast prometa govornih, podatkovnih in video storitev, zato predvsem pri medoperaterskih povezavah prihaja do motenj. Ker so komunikacijske zmogljivosti omrežij omejene, trenutne razmere predstavljajo velik izziv, pravijo v največjem operaterju Telekomu Slovenije. V Telekomu Slovenije glede na običajne razmere v zadnjih nekaj dneh beležijo za več kot polovico večji porast količin prometa govornih, podatkovnih in video storitev. Kot so pojasnili, so zasedene predvsem medoperaterske povezave, medtem ko komunikacija znotraj njihovega omrežja poteka nemoteno.

15.45 Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS), ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, so po zagotovilih generalne sekretarke RKS Cvetke Tomin opremljeni z ustrezno zaščitno opremo. Glede poročanja medijev, da se je nekaj prostovoljcev okužilo med opravljanjem dela, je poudarila, da sta se okužila dva, vendar že prej. V soboto sta namreč dva prostovoljca izvedela, da sta okužena s koronavirusom, a sta se po besedah Tominove najverjetneje okužila že pred začetkom prostovoljskega dela za RKS na kontrolnih točkah. »Takoj po potrditvi okužbe sta ravnala po vseh predpisanih protokolih in dela ne opravljata več.«

15.22 Premier Janez Janša je sporočil, da so sprejeli akt o ustanovitvi sveta za nacionalno varnost, pripravljajo že tudi vabilo za prvo sejo, ki bo jutri. 

Odlok med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi, so navedli v sporočilu po seji vlade. Vlada v svet imenuje predsednika vlade, ki je tudi predsednik sveta, podpredsednike vlade, ministra za notranje zadeve, ministra za zunanje zadeve in ministra za finance. Kot je premier Janša zapisal na twitterju, bodo na sejo vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijskih strank in poslanca narodnosti.

14.34 V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji problem so zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

14.07 Do 14. ure je potrjenih 253 okužb s koronavirusom v Sloveniji. Opravili so 6712 testov na sars-cov-2. Do včeraj do 14. ure je bilo potrjenih 216 primerov okužbe. Vlada je napovedala, da odslej več ne bodo testirali vseh, za katere obstajajo sumi, da so okuženi, tako da je dejanska številka okuženih verjetno večja.

14.06 Vlada je v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.

13.42 Takole je opuščena Ljubljana, fotografija je bila posneta na Bavarskem dvoru:
Opuščeno središče Ljubljane. FOTO: R. S.
Opuščeno središče Ljubljane. FOTO: R. S.


13.07 S 17. marcem bodo trgovine Hofer obratovale s krajšim delovnim časom. Od ponedeljka do sobote od 8.30 do 17.00 ter v nedeljo od 8.30 do 12. ure.



12.54 V domu za starejše občane v Štorah se je pojavil prvi potrjeni primer koronavirusa. Pozitivna je oseba, ki je delala na oddelku. Včeraj je dom obvestila, da je okužena, poroča Novi tednik. Zaposlena živi v občini Šmarje pri Jelšah, na delovnem mestu pa znakov okužbe ni kazala. V četrtek ni več delala in je v samoizolaciji čakala na izid testiranja.
 
12.47 V občini Šmarje pri Jelšah, ki je eno največjih žarišč okužb s koronavirusom v državi, se pripravljajo na najhujše. Število okuženih v občini še vedno zelo narašča, zato o številu niti ni več smiselno govoriti, je za Radio Rogla poudaril župan Matija Čakš. Težava je, ker ne vedo, koliko okuženih je v rizičnih skupinah. »Ti ljudje lahko imajo hujše posledice, na to opozarja stroka, zato moramo biti pripravljeni na najhujše in obenem upati na najboljše, da se pri nas ne ponovi italijanski scenarij.«

Občina in občinski štab civilne zaščite se zato pripravljata na najhujši scenarij. Zbirajo prostovoljce za varstvo otrok in raznos hrane do tistih, ki do nje ne bi mogli. Zbirajo avtomobile za oskrbo prebivalcev, s trgovci pa se dogovarjajo, kako bo z oskrbo, če pride do zaprtja živilskih trgovin.

11.41 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila. Minister je zagotovil, da intenzivno spremljajo razmere na terenu in so v stalnem stiku s predstavniki domov starejših. Za danes popoldne je sklican sestanek s predstavniki domov za starejše in drugih socialnovarstvenih institucij. Na sestanku pa bodo skupaj z ministrstvom za zdravje pregledali predlog ukrepov, ki so ga pripravili konec tedna.

Spletno šolanje se je že spotaknilo ob prve ovire. FOTO: Shutterstock
Spletno šolanje se je že spotaknilo ob prve ovire. FOTO: Shutterstock
10.08
 Šole in vrtci ter druge izobraževalno-vzgojne ustanove so z današnjim dnem zaprte in bodo tako ostale najmanj dva tedna. Pouk se je, da ne bi izgubljali časa, pa tudi da bi vsaj malo zaposlili otroke doma, preselil na splet, a so se že pojavile prve težave.

»Sporočate nam, da se pojavljajo težave v spletni učilnici. Situacija je izredna, a se trudimo čim prej odpraviti napake in sanirati sistem. Portal je res preobremenjen,« so sporočili s šolskega ministrstva, ki ga od petka vodi Simona Kustec. »V vmesnem času prosimo, da starši oz. skrbniki sledite navodilom, ki ste jih prejeli od matičnih vzgojno-izobraževalnih institucij oz. šol in z otroki izvajate učni program prek šolskih učbenikov in delovnih zvezkov. Hvala za razumevanje. S skupnimi močmi nam bo uspelo.«

{facebook}https://www.facebook.com/MIZS.gov.si/posts/1445205055639073{/facebook}

Zjutraj je ministrstvo otroke pozvalo, naj izkoristijo dopoldne za učenje in branje, ter spomnilo na enotno vstopno točko za podporo, ki je na voljo na www.sio.si.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije