Šestan ne izključuje zaprtja meja Slovenije

Tržni inšpektorat in policija bosta lahko kaznovala morebitne kršitelje.
Fotografija: Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V Sloveniji so od polnoči v veljavi strogi ukrepi za upočasnitev širjenja koronavirusa; zaprti so vzgojno-izobraževalni zavodi, ustavljena sta potniški avtobusni in železniški promet, od torka naprej tudi zračni promet, če pa se epidemija ne bo zajezila, nas čakajo še novi ukrepi.

Če se širjenje ne bo ustavilo, je eden od možnih ukrepov popolno zaprtje slovenske meje, je po v pogovoru za Radio Slovenija povedal Srečko Šestan, poveljnik CZ. Pravi tudi, da bodo imeli sprejeti ukrepi učinek le, če se bodo ljudje držali navodil, še posebej glede samoizolacije.
 
Preberite tudi:
Okužena Slovenka: Po licih so mi tekle solze obupa, nisem si znala pomagati
Znanstveniki proti teorijam zarote: Ni res, da je virus ušel iz laboratorija v Vuhanu


Srečko Šestan, poveljnik CZ. FOTO: Leon Vidic, Delo
Srečko Šestan, poveljnik CZ. FOTO: Leon Vidic, Delo
Ukrepi so bili sprejeti za dva tedna oziroma tako dolgo, dokler epidemija ne bo pod nadzorom, za sankcioniranje morebitnih kršiteljev pa bosta pristojni tržna inšpekcija in policija, je dejal Šestan. Okužbe s koronavirusom so doslej potrdili v 80 od 212 slovenskih občin. Zvečer se bo sestal svet za nacionalno varnost, da bo ponovno proučil trenutne razmere. Danes bo končano postavljanje poljske bolnišnice pred vojašnico v Ljubljani, ki bo lahko sprejela po 15 pacientov.Premier Janez Janša je po pogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen sporočil, da je EU sklenila:
1. EU zapira zunanje meje (razen s Švico, Islandijo, Norveško in VB)
2. uvaja prepoved izvoza kritične medicinske in zaščitne opreme za boj proti koronavirusni bolezni zunaj EU
3. uvaja smernice za sprostitev tovornega prometa na notranjih mejah in usklajuje predlog izjem ob zapori notranjih meja za osebni promet.

»Usklajevanje in potrditev poteka, v teku je videokonferenca MNZ in MZ držav EU, jutri sledi videokonferenca voditeljev vlad in držav,« je še tvitnil Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije