HIV

Natakni kondom, da ne bo bolelo kasneje

Virus hiv lahko obvladamo, če ga hitro odkrijemo in se redno zdravimo z učinkovitimi zdravili; pred njim se lahko zaščitimo tudi s tako imenovanim prepom.
Fotografija: Kondom še vedno velja za najboljšo zaščito. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kondom še vedno velja za najboljšo zaščito. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Časi, ko je okužba z virusom hiv pomenila skoraj smrtno obsodbo, so na srečo že nekaj časa mimo. Če seveda omenjeni virus imunske pomanjkljivosti s pomočjo testiranja pravočasno odkrijemo in se začnemo takoj zdraviti. Tako ne le preprečimo razvoj aidsa (zadnji stadij okužbe z virusom hiv), ampak tudi prenos na druge osebe. Človek, ki živi s tem virusom in redno jemlje ustrezno terapijo, ima v krvi nezaznavno virusno breme, kar pomeni, da je verjetnost za prenos virusa na drugega več kot 95-odstotno zmanjšana. A kot opozarjajo strokovnjaki, se zaradi tega nikakor ne smemo odpovedati zaščiti, kondomom, saj se virus pri tistih, ki imajo nezaznavno virusno breme in zbolijo za gripo, razplamti.

Z antiretrovirusno terapijo lahko povsem obvladamo virus hiv.
Z antiretrovirusno terapijo lahko povsem obvladamo virus hiv.

Do vključno 20. novembra letos je bilo pri nas prijavljenih 32 primerov novih diagnoz virusa hiv, lani 39. Najbolj ranljiva skupina so še vedno moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Najverjetneje je ljudi, ki živijo z virusom hiv, še več, saj je obseg testiranja v Sloveniji v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami relativno majhen. »Poznaš svoj status?« je vprašanje, ki ga ob letošnjem svetovnem dnevu aidsa na Kongresnem trgu v Ljubljani in na ljubljanski glavni avtobusni postaji mimoidočim zastavljajo člani Društva študentov medicine Slovenije prek javnozdravstvenega Projekta Virus. Njihov glavni cilj je zmanjšati število na novo okuženih z virusom hiv in zbolelih za aidsom. Pa tudi znižati diskriminacijo ljudi, ki živijo s tem virusom. »Ta onemogoča učinkovito spopadanje z virusom, saj podžiga stigmo spolne usmerjenosti in spola, zaradi česar imajo ljudje zadržke do testiranja,« sporočajo. Letošnji poudarek akcije je spodbujanje ljudi, ki bi bili okužbi lahko izpostavljeni, k testiranju. Pri posameznikih želijo vzbuditi tudi samoangažiranost pri skrbi za svoje zdravje, saj imajo veliko boljšo prognozo, če okužbo odkrijejo zgodaj.
PrEP preprečuje okužbo s hivom, če posameznik dosledno jemlje zdravila.
PrEP preprečuje okužbo s hivom, če posameznik dosledno jemlje zdravila.

Tableta ščiti pred okužbo

V Sloveniji že nekaj mesecev poteka raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP) pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Kot pojasnjujejo na spletni strani kajisces.si, ki je del projekta Odziv na hiv, gre za protivirusno zdravilo, ki preprečuje okužbo z virusom – če posameznik dosledno jemlje zdravila, ostane hiv-negativen. »Namenjen je hiv-negativnim posameznikom, ki so redno izpostavljeni tveganju za okužbo s hivom, torej tistim, ki kondoma ne uporabljajo redno s spolnimi partnerji, za katere ne vedo, kakšen je njihov hiv-status,« so zapisali. Raziskava traja 19 mesecev in v tem času je za udeležence, kot so zapisali na Legebitri, predvidenih osem kontrolnih pregledov na ljubljanski infekcijski kliniki. Mitja Ćosić, strokovni sodelavec na področju hiva pri Legebitri, pripadnikom MSM, ki menijo, da imajo tveganje za okužbo s hivom, vsekakor priporoča, naj razmislijo o vključitvi v raziskavo, saj je PrEP, kot pravi, najbolj učinkovit način za preprečevanje okužbe s hivom. »Sodelujočim v raziskavi je zagotovljeno varstvo zasebnosti in osebnih podatkov, tako da ne bodo na noben način razkriti,« je še dodal.
Okuženi ne smejo darovati krvi. FOTO: Mavric Pivk
Okuženi ne smejo darovati krvi. FOTO: Mavric Pivk

Preventiva

Hiv ali virus imunske pomanjkljivosti je v telesnih tekočinah (krvi, spermi, predsemenski tekočini, izločkih nožnice/materničnem vratu in materinem mleku), prenaša se z nezaščitenimi spolnimi odnosi in souporabo pribora za injiciranje drog. Najboljša preventiva je poleg kondoma poznavanje spolnih partnerjev oziroma spolni odnos z enim zvestim partnerjem, pri injiciranju nedovoljenih drog individualna uporaba igel, pri tetoviranju, prebadanju ali akupunkturi pa morajo biti instrumenti vedno pravilno sterilizirani. Nikakor ne gre prezreti testiranja, preventivnega ukrepa, ki ima najboljše učinke v družbi. Anonimno brezplačno testiranje je na voljo na ljubljanski infekcijski kliniki vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Za MSM poteka redno vsakotedensko testiranje s svetovanjem na sedežu društva Legebitra in občasno mobilno testiranje s svetovanjem na terenu po vsej Sloveniji. Termine sproti objavljajo na spletni strani. Testiranje je možno tudi na drugih testirnih mestih po vsej Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije