PARODIJA ŠLA ČEZ MEJO?

Na nacionalki so se lotili videza Žana Mahniča, poslanec odgovarja (VIDEO)

Novonastala parodija nacionalke izpod rok šaljivca Tilna Artača razdvaja Slovenijo.
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ustvarjalci satirične oddaje Kaj dogaja? na RTV Slovenija z voditeljem Jonasom Žnidaršičem so v zadnji sobotni oddaji dotaknili aktualne teme, ki je zaznamovala pretekli teden. Šaljivi Tilen Artač je pod drobnogled vzel poslanca SDS Žana Mahniča, se preoblekel v Adija Smolarja in priredil njegovo pesem Jaz sem nor. Nastala je parodija Jaz sem Žan avtorja Mladi Smolar, ki poje v parlamentarni dvorani, pri čemer besedilo po vsebini parodira javno delovanje poslanca Mahniča.


Mnenja so deljena


FOTO: Youtube, posnetek zaslona
FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Komentatorji na youtubu, kjer je bil posnetek objavljen, imajo o parodiji mešane občutke. Medtem ko nekateri pravijo, da »gre za prvovrsten politični humor« in da »je bil že čas, da nekdo Mahniču nastavi ogledalo«, je bil drugi del komentatorjev nad besedilom pesmi zadržan: »Dobra rima, a primitivno sporočilo«, »Presegli mejo dobrega okusa« ...

Artač v satirični pesmi poje refren: »Jaz sem Žan, jaz sem ubogi, bogi, bogi, bogi Žan.« Mahniča osmeši iz različnih zornih kotov. Pisec besedila se loti poslančevega videza in se šali na račun njegove pripadnosti vodji stranke SDS, davkoplačevalsko financirana nacionalna radiotelevizija pa ni izpustila celo primerjave Mahniča z nacisti.

Parodijo si lahko ogledate sami:

Mahnič odgovarja: šel bom v fitnes, čakam pa še na satiro o kom z levice


FOTO: Youtube, posnetek zaslona
FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Glavni 'junak' parodije Mahnič je pesem poslušal in se strinjal v delu pesmi, da je morda zaradi narave dela v zadnjem času pridobil kakšen kilogram preveč. Za Slovenske novice je povedal: »Podpiram satiro, če ni žaljiva. Ko me obravnavajo v kakšni satirični oddaji, se pogosto tudi sam nasmejim na svoj račun. Žal pa ugotavljam, da imamo v Sloveniji kar nekaj samooklicanih satirikov, ki sploh ne vedo, kaj satira je. Kar se tiče posnetka Tilna Artača, me res zanima, če bo na enak vsebinski način t. i. satiro posvetil tudi kakšnemu levemu poslancu, ministru ali celo premierju. Sicer pa je še eden v vrsti tistih, s katerimi se strinjam, ko mi pravijo, da petletni nezdrav življenjski slog zaradi službe in vsakdanjika terja svoj davek, tako da je res že skrajni čas, da se spravim v fitnes. Bo to moja novoletna zaobljuba,« je odgovoril Mahnič.


Varuhinji gledalčevih pravic, ki jo plačuje RTV, se satira ne zdi sporna

FOTO: Youtube, posnetek zaslona
FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Nekateri poslušalci so ugotavljali, da je parodija mestoma žaljiva, denimo »Obraz okrogel in zalit, narejen za lest' v rit«, zato smo se z vprašanjem, kje je meja še sprejemljivega obrnili na varuhinjo gledalčevih pravic na RTV Slovenija Ilinko Todorovski.

»Menim, da je pri obravnavi konkretnega primera ključno, da je predmet parodije politik (torej javna oseba in ne morda običajen posameznik ali pripadnik ranljive skupine), saj je pri politični satiri in parodiji meja, do katere je umetniku s provokacijo, kritiko in z družbenim komentarjem dovoljeno iti, postavljena bistveno više. Iz točke je mogoče nedvoumno razbrati, da parodija polemizira predvsem s politikovimi javnimi nastopi, da torej smeši, izkrivljeno zrcali in karikira posamezne politikove izjave, zato menim, da v konkretnem primeru meja sprejemljivega ni bila prestopljena,« je zapisala Todorovska. Uredništvu oddaje je vseeno »svetovala zadržanost, ko gre za uporabo skrajnih oznak in zlasti smešenja politikovega videza, saj tudi v humorističnih in satiričnih oddajah velja, da mora biti sporočilo jasno ter da ni dovoljeno prestopati meje med duhovitim in žaljivim«.

Varuhinja na svoj naslov ni prejela nobenega odziva na omenjeno parodijo, a kot nam je dejala, je v preteklosti že nekajkrat obravnavala to oddajo in septembra napisala mnenje in priporočilo ustvarjalcem oddaje, da »dosledno uveljavljajo ločnico med duhovitostjo in vulgarnostjo oziroma zasmehovanjem ter preprečujejo žalitve, smešenje in druge oblike poseganja v integriteto ljudi«.

Satirična oddaja Kaj dogaja? je v rubriki Mala terasa v preteklosti tudi že upodobila in smešila podobo Marjana Šarca, Mateja Tonina in drugih politikov ter znanih oseb iz sveta kulture, športa, zabave.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije