TURIZEM

Na Bledu izbrali poker asov

Ponudbo slovenskega turističnega bisera želijo popestriti z značilnimi rokodelskimi in prehranskimi izdelki; polege sira med prvimi kandidati kava, čaj in žganje.
Fotografija: Turizem Bled se je v letu 2017 lotil projekta Izbrano z Bleda. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Turizem Bled se je v letu 2017 lotil projekta Izbrano z Bleda. Foto: Primož Hieng

V sklopu Strategije trajnostnega razvoja blejskega turizma 2018–2025 in ob vključitvi v Zeleno shemo slovenskega turizma se je Turizem Bled v letu 2017 lotil projekta Bled Local Selection, Izbrano z Bleda.

Vzpostavljen je bil kot segment krovne znamke Bled Imago paradisi, pod katerim ustvarjajo nabor avtentičnih rokodelskih in prehranskih izdelkov iz lokalnega okolja.


Blejski sir je bil prvi med izbranimi izdelki. Foto: Turizem Bled
Blejski sir je bil prvi med izbranimi izdelki. Foto: Turizem Bled
Januarja 2018 so kot prvi izdelek s to znamko predstavili blejski sir, ob koncu leta pa so poskusno ponudili še kavo bled, blejski čaj in blejski tepkovec. V letu 2019 si želi Turizem Bled privabiti še več ponudnikov, zato bodo organizirali delavnico in nanjo povabili lokalne pridelovalce in izdelovalce.

Predlagane izdelke nameravajo pred dodelitvijo znamke oceniti. Ob potrditvi oziroma sprejetju novih izdelkov bodo ponudnikom zagotavljali podporo pri začetnih fazah razvoja, predvsem oblikovanju embalaže, trženju in promociji, od njih pa pričakujejo, da vse preostale korake, kot so proizvodnja, prodaja in distribucija, izpeljejo sami.

Blejski sir je poltrdi sir, narejen iz pasteriziranega kravjega mleka z blejskih kmetij. Čudovito kulturno krajino okoli Blejskega jezera s ponosom in srčno navezanostjo že tisočletja oblikujejo kmetje, katerih živina se del leta pase na pašnikih po dolinah in okoliških planotah. Kakovostno kravje mleko 22 družinskih kmetij, povezanih v Zadrugo Bled, je predelano v lokalno kulinarično specialiteto blejski sir, ki ga ponudijo po najmanj dveh mesecih zorenja. Izdeluje ga Gozd Bled, kmetijsko-gozdarska zadruga.
Blejska kava je sveže pražena kava v Julijskih Alpah. Tradicija pitja kave na Bledu sega na konec 19. stoletja, v obdobje avstro-ogrske monarhije. Vse odtlej nas kava vsakodnevno navdihuje, motivira in povezuje. Specialna kava bled poudarja izbor vrhunske kakovosti kavnih zrn, praženih srednje temno, da vrhunskost pride do izraza. Pripravlja jo samostojna podjetnica Polona Burnik iz Žirovnice.

Čaj, sir, kava in tepkovec Foto: Miro Zalokar
Čaj, sir, kava in tepkovec Foto: Miro Zalokar
Blejski čaj je mešani zeliščni čaj z blejskega podeželja. Odseva energijo naših krajev in ljudi, ki z ljubeznijo in skrbnostjo ohranjajo tradicijo in spoštovanje narave. Pridelava sestavin je v celoti ekološka, postopek pa poteka po setvenem koledarju Marije Thun, ki zagotavlja, da rastline ohranijo kar največ koristi za naše dobro počutje. Izdeluje ga Mateja Reš, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, iz Zgornjih Gorij.


Blejski tepkovec je tepkovo žganje iz Zasipa. Tepke, ki jih v naših krajih sadijo od časov avstro-ogrske monarhije in doživijo tudi 200 let, oblikujejo številne drevorede in kmečke sadovnjake na Bledu in okolici. Tepkovo žganje je predelano po tradicionalnem receptu in je nepogrešljivo ob dobrodošlici. Izdeluje ga Andreja Pogačar z Bleda. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije