GROZNO

Izredno stanje v Zagrebu, na ulice zakorakali vojaki (FOTO)

Objavljeno 22. marec 2020 06.33 | Posodobljeno 22. marec 2020 18.56 | Piše: P. Pa.

Malo pred 6.30 so se pošteno stresla tla. Sledili so številni popotresni sunki. 

Potres v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Nekaj minut pred 6.30 so se stresla tla. Potres z epicentrom v Zagrebu je bil tako zelo močen, da je tresenje prebudilo tudi številne Slovence. Sledili so številni popotresni sunki, hrvaški seizmologi pa pravijo, da se tla še lahko stresejo.

V Zagrebu vladajo izredne razmere, nastala je velika gmotna škoda. Ljudje so prestrašeni zapustili poškodovane stavbe, pristojni pa svarijo, da morajo upoštevati varnostno razdaljo, saj tudi na Hrvaškem veljajo posebni ukrepi, s katerimi poskušajo zajeziti širjenje koronavirusa. 

Obrambni minister Damir Krstičević je na hrvaške ulice poslal vojake, ki bodo pomagali prestrašenim prebivalcem.

Sporočilo ministra: »Vzemite jakne, odeje in toplo so oblecite, ko čakate zunaj ali v avtomobilih«

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pozval prebivalce, naj se pomirijo, kolikor se da. Opozoril pa je, da je situacija zaradi pandemije koronavirusa še težja. Prizadete v potresu je pozval, naj še vedno upoštevajo ukrepe za omejevanje širjenja virusa.

Božinović je zagotovil, da bodo hitro naredili oceno varnosti stavb v Zagrebu. »Vsekakor bomo naredili vse, da bi naredili najboljšo oceno, kaj je zdaj sploh mogoče narediti,« je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal minister.
Povedal je, da je bilo v potresu poškodovanih precej starejših stavb v središču Zagreba, ki so bile grajene še po starejših standardih. Boljša pa je situacija v drugih predelih Zagreba, je povedal.

Iz nacionalnega štaba civilne zaščite so medtem še posebej pozvali prebivalce, naj kljub strahu zaradi potresa spoštujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa in ohranjajo razdaljo do drugih ljudi. »Po potresu pogosto prihaja do medsebojnih izrazov podpore in tolažbe, vendar je zaradi koronavirusa treba preprečiti družbeno bližino,« so sporočili.

»Težko vam bo in potrebovali boste uteho, vendar bodite s člani družine ali kakšnim prijateljem, sosedom, ne več,« so še poudarili v sporočilu za javnost. Tiste, ki so se umaknili iz svojih stanovanj, so še pozvali, naj se vendarle topleje oblečejo, da se ne bodo prehladili, potem pa zaradi prehladov preobremenili zdravstvo, ker se bodo bali, da imajo koronavirus. »Vzemite jakne, odeje in toplo so oblecite, ko čakate zunaj ali v avtomobilih,« so še sporočili.

STA

Oglasil se je tudi evropski komisar Janez Lenarčič, ki je zapisal, da je v navezi s hrvaškimi oblasti in da so pripravljeni pomagati. 


 
Hrvaški mediji so poročali tudi o prvi smrtni žrtvi, a so kmalu to demantirali in sporočili, da se še vedno borijo za otrokovo življenje.

»V nedeljo, 22. marca 2020, ob 6.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba (Hrvaška), 110 km vzhodno od Ljubljane,« poroča agencija za okolje.
Dodajajo še, da so sledili številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi je bil ob 7.01 z magnitudo 4,4. Oba najmočnejša potresa so čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ker je krška nuklearka blizu Zagreba, je seveda mnoge zaskrbelo, ali je utrpela kakšne posledice, a na ministrstvu za infrastrukturo mirijo in pravijo, da ni razlogov za njeno zaustavitev. Da je vse tako, kot mora biti, so sporočili tudi iz NEK: »Potres so zaznali tudi merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško. V elektrarni preventivno pregledujejo sisteme in opremo.«
 
Ob tem so dodali, da elektrarna še naprej obratuje s polno močjo. »Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo vplivov na okolje. Uprava RS za jedrsko varnost spremlja dogajanje in bo javnost obveščala o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih. Informacije so tudi na spletu: www.ursjv.gov.si«


 

Hrvati tako močnega potresa ne pomnijo


V Zagrebu in okolici je nastala velika materialna škoda, saj je bilo poškodovanih veliko zgradb in avtomobilov. Na urgenco je prišlo okoli deset oseb, ki so bile lažje poškodovane. 24sata poroča, da je bil iz svojega stanovanja evakuiran tudi predsednik države Zoran Milanović.

V Zagrebu vlada izredno stanje, pristojne pa predvsem skrbi, kaj to pomeni za širjenje virusa. Prebivalce, ki so zapustili svoje domove, pristojni svarijo, naj se držijo navodil in držijo razdaljo. Pozvali so jih, naj uporabijo zaščitne maske, če jih imajo. Policija dodaja, naj se izogibajo poškodovanih zgradb, prav tako naj se oddaljijo od električnih drogov in napeljav.


Na twitterju so številni prebivalci Zagreba že objavili posnetke in fotografije, ki pričajo, kako hudo je bilo. Nastalo je veliko materialne škode. Med drugim naj bi odpadel celo vrh katedrale, ki je bil v zaključni fazi obnove. 


 

Tresla se je vitrina, hiša se je pozibavala


»Ravno sem se zbudila in odprla okna, da bi prezračila, ko se je začelo tresti. Sunek je bil res izrazit, saj se je zatresel celo regal v dnevni sobi. Česa takega še nisem doživela,« nam je sporočila bralka, ki živi v središču Ljubljane. 

Jutranji potres se je močno čutil tudi na Vrhniki. Sodelavec poroča, da ga je zbudil glasen ropot steklene vitrine, celotna hiša pa se je kar občutno pozibavala. Vse skupaj je trajalo od pet do deset sekund. Otroci so sicer vse prespali. Okoli 7. ure zjutraj pa so na Vrhniki čutili še en potresni sunek, ki je bil nekoliko blažji in krajši kot prvi. 

Potresne sunke je čutil tudi naš sodelavec iz Krškega, ki pravi, čeprav so blizu Zagreba, ni materialne škode.

Na spletni strani EMSC je eden izmed prebivalcev Vojnika zapisal, da ga je tresenje vrglo iz postelje in da je skoraj nag stekel na ulico.


Ste tudi vi čutili potres? Povejte nam, kako ste ga doživeli.  
Deli s prijatelji