ZBUDIL JE SLOVENIJO

Bralci o potresu: Prestopno leto bo prineslo zlo in hude stvari

Epicenter potresa, ki je vrgel pokonci tudi skoraj vso Slovenijo, je bil v bližini Zagreba.
Fotografija: Zagreb FOTO: Antonio Bronic Reuters
Odpri galerijo
Zagreb FOTO: Antonio Bronic Reuters

Malo pred 6.30 je močan potres stresel Zagreb. Sunek je bil tako močan, da so bile poškodovane številne zgradbe, tresenje tal pa so čutili tudi prebivalci po vsej Sloveniji.

 
Potres v Zagrebu je povzročil ogromno materialne škode. 
 

Bralce smo vprašali, kako so ga občutili in to so njihova pričevanja.


Prejeli smo res ogromno vaših sporočil, če smo katero izpustili, se opravičujemo. 

Srečko: Med gledanjem filma se je naenkrat začelo vse tresti, pohištvo škripalo. Bila sta dva potresna sunka in takoj po 7.uri še eden blažji.

Lia: Zbudila sem se in postelja se je kar začela tresti. Nato je iz mize padla vaza. Od tega trenutka dalje nisem mogla več zaspati.

Neja: V trenutku ko so se začela tresti tla sem se zbudila. Nisem vedela ali je res ali sanjam. Stopila sem iz postelje in tresenja ni bilo več, zato sem mislila da sanjam. Odšla sem iz sobe in mama me je vprašala če sem začutila potres. Takrat sem ugotovila da nisem sanjala!

Zlatka: Zbudilo me je zibanje na postelji. Mislila sem, da mi kdo od mojih ziba posteljo, vendar opazim, da nikogar ni v sobi, nakar pride mož in me vpraša če sem čutila potres. Nisem mogla verjeti, povedal je še, da so se pozibavale omare v drugih sobah.

Zagreb po potresu.  FOTO: Antonio Bronic Reuters
Zagreb po potresu.  FOTO: Antonio Bronic Reuters


AlenkaOkrog pol 7 zjutraj, me je zbudilo pozibavanje postelje. Zdelo se mi je, da ni konca tresenja. Luč na stropu se je pozibavala kar nekaj časa. Bilo me je zelo strah, nisem vedela kaj naj storim...ravno zadnjič sem na sestanku hišnih stanovalcev spraševala kje je nosilna stena , baje je najbolje stati tam. Odgovora nisem dobila. Še sedaj me je strah, sem v 9.nadstropju stolpnice v Ljubljani.

Rok: Zjutraj okoli 6:30, me je zbudilo v spalnici premikanje posle in ropot vrat na omari. Sprva mislil da je kaj drugega, a ko pogledal po sobi, videl da se tudi tv občutno premika po tv omarici v dnevni. V trenutku sem se sedel ba rob posle in partnerki dejal potres je. To se je začutilo v Velenju na Goriški 44.

Petra: Okoli 6.30 ure me ju zbudilo 2-3 min. tresenje postelje in po manj kot eni minuti še enkrat. Sprva sem pol ure razmišljala ali sem samo sanjala a po pol ure natanko ob 7.02 uri sem sedaj povsem budna spet začutila tresljaj postelje. Tokrat sem vedela, da to niso več sanje, zato sem šla pogledati na internet, če se kaj piše o kakšnem potresu.

Karmen: Iz sna me je vrgel ropot, nimfa v kletki je prestrašeno frfotala okrog in glasno kričala, kar je nenavadno zanjo ob jutrih in pes je prestrašeno pritekel iz svoje posteljice k meni.

Janez: Pred kratkim je padel iz vesolja na slovenska tla en komet, potem korona virus, zdaj že potres. Ja, prestopno leto bo prineslo samo zlo pa hude stvari, to so stari preroki ze govorili da prestopno leto je lahko hudo.

Zagreb po potresu.  FOTO: Antonio Bronic Reuters
Zagreb po potresu.  FOTO: Antonio Bronic Reuters


Vlasta
: Močno je nihala luč in pozibavala postelja.

Dolores: Na Rakeku je bilo občutiti rahlo zibanje.

Metka: Bilo je v spanju, kot da sanjaš ropotanje omar premikanje sten postelja premikala, neverjetne zgodbe.

Mateja: Ležala sem na postelji, ko se je začelo tresti. Hčerka bila na WC ko se je začelo...vstala iz školjke, ker ni vedela kaj se dogaja...Prvič je bilo za obe, da sva čutili oz doživeli potresni sunek.

Ramona: Potres je bil tako močan, da me je zbudil in je še kar najprej treslo ter slišala se je namizna lučka, ki se je zibala. Noro!

Barbara: Streslo se je ob 6.30 in ravno sedaj ob 7.02 spet. Sem iz Kozjega.

Drago: Zjutraj, ko sem se vstal sem sedel na fotelj nato začutil poqledal na strop in se je zamajal luster. Zelo glasno je bilo, zazibale so se omare, slišal se je ropot. zdajle ob 7.02 še en sunek, na mizi se je čutilo.

Domen: Celo posteljo je pozibavalo sem ter tja.

Zagreb po potresu. FOTO: Antonio Bronic Reuters
Zagreb po potresu. FOTO: Antonio Bronic Reuters


Zdenka: Tresenje v prostoru trdno grajene hiše, tresenje se je močneje občutilo v postelji. Trajalo je več sekund, ob 6.24 Hiša je na nadmorski višini 400 m v bližini Kamnika.

Milka: Tresla se je postelja, drsna vrata od omar. Najbolj sem pa opazla viseco luc kako se maje.

Danijel: Takoj pol ure po tem je še enkrat streslo ampak tokrat malo manj.


Maja: Potres nas je zbudil, saj se je zazibala cela postelja. Smo iz okolice Ptuja.

Vesna: Tresenje je bilo močno. Omare so kar pokale. Postelja pa se je pozibavala, kot da jo nekdo prestavlja. Vse nas je zbudilo.

Zdenka: Res je, malo pred pol sedmo sem se lezala v postelji, ko je zacelo hišo močno tresti, tresjalo je kar nekaj sekund.....in potem še enkrat...evo sedaj se to!!!!

Nataša: Tudi v Litiji se le 6.25 kar zatreslo. Bila sem v prebujanju, pa mi nič ni bilo jasno ...

Zagreb po potresu. FOTO: Antonio Bronic Reuters
Zagreb po potresu. FOTO: Antonio Bronic Reuters


Vilijana: Sedela sem na stolu in začutila, da me hoče vrec iz stola. Čula sem da vrata in okna nihajo, ko so zaprta. Luč v kuhinji je zanihala močno ca 10 cm.

Nace: potres me je zbudil in mojo partnerico tako da sem že bil pri vratih da zbežim ven.živim v 5 nadstropju in je oreng treslo v Celju smo in je bilo gozno.Moja partnerica je prebledela.

Antonija: Okrog 6.26 je bil prvi potresni sukek, ki se je začel s pozibavanem in potem se je sprenil v tresenje, vse skupaj je trajalo kakšno minuto sigurno. Drugič je bilo pozibavanje, okrog 7.03. Na hitro smo se oblekli in čakali, če bo treba iti ven. Prestrašili smo se kar precej, saj je zunaj hladno in močan veter.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije