ARBITRAŽA

Minstrstvo pritrdilo: Hrvati se še naprej širijo v slovensko morje

Slovenski policisti dogajanje zgolj opazujejo.
Fotografija: Čoln slovenske policije v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Čoln slovenske policije v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik, Delo

SEČOVLJE – Kot smo pred dnevi že poročali, se školjkarji iz hrvaškega Umaga svoje školjčišče sredi Piranskega zaliva v slovenskih vodah od aprila lani povečali kar za 10-krat (!) in ga še naprej povečujejo. Med nabiranjem školjk v slovenskem morju jih dosledno varuje hrvaški policijski čoln, slovenski policisti pa dogajanje le opazujejo, je poročala TV Slovenija.

Kako Slovenija varuje slovensko mejo na morju in kako jo bo v prihodnje, glede na to da se hrvaško školjčišče brez težav širi po slovenskem morju, smo vprašali na ministrstvu za okolje in prostor. »Na podlagi prejetih obvestil postaje Pomorske policije in opravljenega ogleda dne 22. 6. 2018 na kraju samem inšpektor za okolje ugotavlja, da se aktivnosti vezi z širitvijo školjčišča nadaljujejo,« so zapisali v odgovoru na vprašanje. Ob tem so dodali, da se je število nosilnih boj povečalo. Postavljene so namreč zunanje gojitvene linije dveh polj. Na obeh poljih je skupno 90 nosilnih boj, ki so med seboj povezane z nosilno vrvjo.

Ne povedo, kako varujejo slovensko mejo

Pa bodo Hrvati za to odgovarjali? Ugotovitveni postopek je še v teku. Več informacij zato v tem trenutku Inšpektorat RS za okolje in prostor ne more podati, so še dejali na ministrstvu. Kako varujejo slovensko mejo na morju in kaj nameravajo glede tega storiti, pa na ministrstvu niso komentirali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije