ODZIV PO GLASOVANJU

Ministrica Fajonova: »Solze so tekle, tisti pritisk je popustil« (FOTO)

Zunanja ministrica je po izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN s 153 glasovi v Generalni skupščini, ki šteje 193 držav, izrazila prijetno presenečenje nad tako veliko podporo.
Fotografija: Veselje v New Yorku. FOTO: Mzz
Odpri galerijo
Veselje v New Yorku. FOTO: Mzz

Zunanja ministrica Tanja Fajon je po izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN s 153 glasovi v Generalni skupščini, ki šteje 193 držav, izrazila prijetno presenečenje nad tako veliko podporo, zaradi česar je bila po objavi izida ganjena do solz, predvsem pa je začutila olajšanje, da se je trdo delo obrestovalo.

Tanja Fajon ob izvolitvi. FOTO: Mzz
Tanja Fajon ob izvolitvi. FOTO: Mzz

»Absolutno, iskreno povedano nisem pričakovala tako velike podpore in sem ponosna nanjo. Seveda smo navdušeni, ampak to je velika odgovornost in začetek težkega procesa. Danes bomo morda slavili, ker rezultat govori sam zase. Dokazuje, da smo dovolj delali, ne le da prepričamo države, ampak da dokažemo, da smo lahko zanesljiv partner,« je na vprašanje, ali je bila presenečena nad tako veliko podporo, odgovorila ministrica.

image_alt
Janša v svojem slogu: »Če je pred nami zmogla Albanija, bomo tudi mi«

»Mislim, da je težko opisati občutke. Ampak ja, solze so tekle, tisti pritisk je popustil. Težko je bilo verjeti, da je lahko tak rezultat, da so vsi tisti, ki so nam obljubili podporo, ostali z nami do konca. To pove, da lahko igra Slovenija pomembno vlogo, da lahko prepriča partnerje, da smo verodostojna država, v zadnjem letu smo pridobili veliko zaupanja in stikov, kar je velika investicija in odgovornost za naprej

Ministrica se je z ekipo po glasovanju zadržala v dvorani Generalne skupščine, kjer je prejemala čestitke držav, ki so glasovale za Slovenijo.

V izjavi za medije je poudarila, da je hvaležna ekipi v New Yorku pod vodstvom veleposlanika Boštjana Malovrha ter ekipi v Ljubljani in državnemu sekretarju Samuelu Žbogarju, ki je s to zmago dobil obliž na rano poraza na volitvah v Varnostni svet proti Azerbajdžanu leta 2011, ko je bil na položaju zunanjega ministra.

Zahvalila se je tudi vladi, predsednicama države in DZ Nataši Pirc Musar in Urški Klakočar Zupančič ter vsem veleposlanikom.

Veselje v New Yorku. FOTO: Mzz
Veselje v New Yorku. FOTO: Mzz

»Gre za nacionalni dosežek, na katerega je lahko danes vsa Slovenija iskreno ponosna. Mora nas povezovati, združevati v želji, da dokažemo, da smo zanesljiva partnerica in verodostojna igralka na svetovnem odru,« je dejala.

image_alt
Tako so slavili pri Pirc Musarjevi, oglasila sta se tudi Golob in Logar (VIDEO)

Naštela je nekaj prioritet, kot so boj proti podnebnim spremembam, varno okolje, čista voda, preprečevanje spopadov, vlaganje v razvoj, humanitarne namene, pomoč najbolj prizadetim državam in ljudem.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije