ČESTITKE ŽE TU

Slovenija izvoljena v Varnostni svet ZN, poglejte ta odziv Fajonove (VIDEO)

Slovenija bo mesto v Varnostnem svetu zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.
Fotografija: Odziv zunanje ministrice ob razglasitvi rezultatov glasovanja FOTO: Zaslonski Posnetek/tviter
Odpri galerijo
Odziv zunanje ministrice ob razglasitvi rezultatov glasovanja FOTO: Zaslonski Posnetek/tviter

Generalna skupščina ZN v New Yorku je glasovala o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024 in 2025. Volitve so bile za pet članic iz štirih regionalnih skupin, pri čemer je konkurenca le v vzhodnoevropski, kjer se za sedež potegujeta Slovenija in Belorusija.

Sloveniji uspelo

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025.  Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Kandidaturo za članstvo je vložila prejšnja vlada konec leta 2021, po imenovanju nove vlade pa je stekla intenzivna kampanja. V tekmi je Slovenija premagala Belorusijo, ki je kandidatka od leta 2007 in je sploh prvič kandidirala.

Za Slovenijo je bil to tretji poskus kandidature, prvič ji je uspelo in v Varnostnem svetu je bila v obdobju 1998–1999, medtem ko leta 2011 pri kandidaturi ni bila uspešna. Po maratonskem glasovanju jo je porazil Azerbajdžan.

Veselje v New Yorku. FOTO: Zaslonski Posnetek
Veselje v New Yorku. FOTO: Zaslonski Posnetek

Mesto v Varnostnem svetu bo zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.

Prvi odziv Fajonove

»Danes je velik dan za Slovenijo, izvoljeni smo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN,« je po današnji izvolitvi na twitterju zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Dodala je, da je ponosna na izjemen rezultat, ki je bil plod trdega dela.

Ob tem se je še zahvalila vsem, ki so podprli kandidaturo.

Pirc Musarjeve že čestitala, oglasil je se tudi Pahor 

»Čestitke, Slovenija,« je po današnji izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici Tanji Fajon in vladi.

»Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo trdo delo,« je še dodala predsednica.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi bivši predsednik Borut Pahor. »Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta,« je na Twitterju zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije