NASILJE NA SPLETU

»Mi smo ob tem komentarju nasilje razširili povsod, v vsako učilnico, v vsako otroško sobo«

Predstavniki več ministrstev so podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu.
Fotografija: Fotografija je simbolična FOTO: Inside Creative House Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična FOTO: Inside Creative House Getty Images/istockphoto

Predstavniki več ministrstev so podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

image_alt
Ogorčeni oče: njegova hči se je danes predčasno vrnila iz šole, razlog pa ...

Ob vse pogostejši pojavnosti in intenzivnosti medvrstniškega nasilja ter sovražnega govora na spletu so predstavniki pristojnih ministrstev v Ljubljani podpisali memorandum o soglasju glede izvajanja kontinuiranih aktivnosti za preprečevanje medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

Nasilje na spletu velik družbeni problem 

Grožnja slovenskim šolam, ki se je nedavno pojavila na spletu, dokazuje, da je nasilje na spletu velik družbeni problem in ne zgolj benigen pojav, je ob podpisu memoranduma poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Izpostavil je del memoranduma, v katerem ministrstva poudarijo, da je ob zaznavi že najmanjših znakov spletnega nasilja treba ustrezno ukrepati, da se nasilje ne širi.

»Mi smo ob tem komentarju nasilje razširili povsod, v vsak kotiček naše države, v vsako učilnico, v vsako otroško sobo,« je dejal. »Mislim, da se iz tega primera moramo naučiti, kako ne ravnati,« je še komentiral.

Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

MNZ: razmišljajo, da bi na osnovne šole napotili več policistov

Na ministrstvu za notranje zadeve po besedah državne sekretarke Tine Heferle ob dogodkih, ki so se odvijali zadnje dni, razmišljajo, da bi na osnovne šole napotili več policistov z namenom večjega in širšega ozaveščanja o nevarnostih medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. Na ministrstvu prav tako deluje medresorska skupina, ki med drugim obravnava tudi protokol obveščanja ob podobnih situacijah.

image_alt
V šolah danes manj otrok: ponekod manjka tretjina učencev

Memorandum so poleg Heferlejeve in Mesca podpisali tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Andreja Kokalj in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Eva Vodnik.

V dokumentu so na ministrstvih izpostavili pomen ničelne tolerance do kakršnega koli nasilja tako v fizičnem kot tudi virtualnem svetu. Ob zaznavi že najmanjših znakov spletnega nasilja je treba ustrezno ukrepati, da se nasilje ne širi, poudarjajo. Aktivnosti za preprečevanje različnih pojavnih oblik nasilja ne smejo biti usmerjene samo na posledice oziroma dogodke, ko se je nasilje že zgodilo, temveč moramo kontinuirano izvajati ukrepe za ozaveščanje posameznikov o vzrokih in posledicah nasilja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije