KOALICIJA

Mesec na mestu ministra za socialo?

Levica bo danes začela pogajanja s Šarčevo LMŠ.
Fotografija: V SD pravijo, da si želijo, da Mesec prevzame resor, ki ga je do zdaj vodila Anja Kopač Mrak. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V SD pravijo, da si želijo, da Mesec prevzame resor, ki ga je do zdaj vodila Anja Kopač Mrak. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – »Sodelovanja z Levico se veselimo. Želel bi si, da bi Luka Mesec prevzel resor za socialo, ker je bilo dosti kritik na delo Anje Kopač Mrak, in rad bi videl, kako je v praksi vodenje tako težkega resorja,« je v sredo odločitev, da v koalicijska pogajanja vstopi Levica, komentiral prvak SD Dejan Židan.

Marjan Šarec je v sredo, ko mu je v torek Matej Tonin dal dokončno košarico, k sodelovanju in h koalicijskim pogajanjem povabil Levico. Stranki naj bi peterica (LMŠ, SD, SAB, SMC in Desus) poslala tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki pa naj bi se nekoliko razlikoval od tiste, ki so jo uskladili z NSi. Pogajanja bodo predvidoma začeli danes, udeležili pa naj bi se jih le predstavniki LMŠ in Levice, šele nato pa bodo sledila srečanja z drugimi strankami.
 

In kaj nas čaka, če bi Luka Mesec res prevzel resor za socialo?


Levica si je v svojem volilnem programu zastavila osem ključnih ciljev, mnogi izmed teh pa se dotikajo tudi področja sociale. Zapisali so, da se bodo zavzemali za odpravo krivičnih delovnih razmer, odpravo prekarnosti in izkoriščevalskih delovnih pogojev, ukinitev študentskih servisov in poskusno skrajšanje delovnika po zgledu Švedske na 25 ur tedensko. Dali bi večjo vlogo zaposlenim pri upravljanju podjetij in udeležbi pri dobičku. Med njihovimi prioritetami sta okrepitev inšpektorata za delo in dosledno kaznovanje kršiteljev.

Levica je znana kot strasten zagovornik dviga minimalne plače na 700 evrov. Zavzemajo se tudi za omejitev razmerja plač v državnih podjetjih v razmerju ena proti pet. Napovedali so tudi boj proti revščini in vsem oblikam družbene izključenosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije