SPODBUJAJO NAPREDNOST

Kranj v korak s tehnologijami kriptosveta

V gorenjski prestolnici se odpirajo tehnološko naprednim pristopom. 
Fotografija: Kranj je odprt za tehnološko napredne pristope. FOTO: Mestna občina Kranj
Odpri galerijo
Kranj je odprt za tehnološko napredne pristope. FOTO: Mestna občina Kranj

KRANJ – Letos mineva desetletje, odkar je javnosti nerazkriti posameznik ali skupina neznancev pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvaril(a) prvi podatkovni blok ter tako začrtala genezo tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Z njo se je odvila uvedba prve digitalne valute, ki je omogočila brezšivne, predvsem pa z zapisom informacij v podatkovni blok pregledne transakcije. Če so zaradi svoje ekspanzivne rasti ravno novodobne kriptovalute v obliki digitalnega denarja in naložbenih žetonov lani dosegle nov val popularizacije, pa se danes vse pogosteje pozablja na potencial izhodiščne tehnologije, ki s svojim mankom centralne informacijske hrambe manifestira decentraliziranost, uporabnost ter neposredni prenos informacij brez posrednikov, ki so med seboj povezane v distribuiranih podatkovnih blokih ter s tem zaščitene pred alternacijami ali popačitvami.
 

Prvo tovrstno obeležje na svetu

Kranjsko obeležje tega tehnološkega izhodišča bo kot prvo táko ne zgolj na slovenskih tleh, temveč tudi na svetu služilo kot poklon njegovim uporabnim perspektivam. Vpetje obeležja na povezovalno krožišče med Cesto Staneta Žagarja, Gregorčičevo in Zoisovo ulico bo tako simboliziralo decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ne bo središčno, marveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost.

 
Tehnologije verižnih podatkovnih blokov oziroma »blockchain«, kot jih gre imenovati z izvorno tujko, tako predstavljajo neusahljiv vir nove aplikabilnosti v vsakdanjem življenju družbe ter s tem posameznikov. Zaradi svoje decentraliziranosti je njihova raba mogoča v zdravstvu, javni upravi, distribuciji prehrane, kulturi ter v vseh bivanjskih sferah. S tega vidika gre pri tehnologijah veriženja podatkovnih blokov torej za eno izmed ključnih in osrednjih inovacij zadnjega desetletja, ki ne predstavlja zgolj osnove novega vala digitalne ekonomije, marveč pooseblja tehnološki mejnik, ki ga bodo posamezniki v prihodnosti sprejeli kot samoumevnega pri svojih vsakdanjih opravilih. Tehnologija verižnih podatkovnih blokov namreč zagovarja logiko avtomatskega algoritmičnega ustvarjanja zaupanja med posamezniki. In to je tisto, kar predstavlja jedro za (so)gradnjo prihodnosti in (so)bivanje ter s tem za boljši jutri.
 

Gorenjska prestolnica odprta za napredno miselnost

Z odkritjem obeležja bosta Slovenija in mesto Kranj ustvarila in v svet poslala sporočilo, ki poudarja njuno skupno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za napredno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnemu zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kakovostnejše bivanje v prihodnosti. Obeležje postavlja Mestna občina Kranj ob podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp.
 
Obeležje bosta odprla župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc skupaj s predstavniki vlade RS. Odprtju bo sledila okrogla miza na temo prihodnosti novih tehnologij v kranjski Kovačnici (ob 18. uri), v večernem času pa bo potekal še kulturni program Blockparty v kranjskem Stolpu Škrlovec (ob 20. uri).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije