PISMO

Kovačiču grozijo: S Francem te bova našla, treba te bo fentati

Pobudnik referenduma o drugem tiru je prepričan, da v takem vzdušju referenduma ne moremo in ne smemo imeti.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Državna volilna komisija (DVK) bo danes po napovedih sprejela sklep o datumu vnovičnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki ga je narekovala odločitev vrhovnega sodišča. Sodeč po osnutku sklepa, bodo volivci o usodi zakona v drugo odločali v nedeljo, 13. maja.

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič, ki je s pritožbo na vrhovno sodišče lani dosegel razveljavitev prvega referendumskega glasovanja in razpis novega odločanja volivcev, že napoveduje pritožbo. Sam se namreč zavzema, da bi bilo glasovanje skupaj s prihajajočimi volitvami, najbolj je naklonjen referendumu sočasno z novembrskimi lokalnimi volitvami.

Poziv k smrti

K tej malce nenavadni odločitvi je zagotovo pripomoglo grozilno pismo, poslano iz Radelj ob Dravi, ki ga je dobil na dom. Fanatiki, kot jih imenuje sam, mu grozijo z likvidacijo. »V takem ozračju je referendum zame osebno nevaren,« je zapisal v pismu za Državno volilno komisijo, državni zbor in ustavno sodišče.

Pismo, ki je bilo objavljeno v medijih je polno kletvic, hkrati mu v njem grozijo s smrtjo, pišejo mediji. »Pasji sin hudičevi, a si zdaj kaj bolj vesel, ko si narod za***** za še za 4 milijone še za en referendu. S Francem te bova našla, pa zapomni si, da te bova ... Kdo te plačuje, prasec polpismeni, butasti, si proti razvoju Slovenije, zato te bo treba fentati,« se glasi le delček zapisanega. »Naredi veselje večini Slovencev, obesi se, prekleti pasji sin.«

Kovačič je prepričan, da v takem vzdušju referenduma ne moremo in ne smemo imeti, saj je prepričan, da ni edina tarča grožnje. Pismo bo prijavil policiji in zaprosil za policijsko varovanje. 

Zahteva enake pogoje

Ob tem dodaja, da neenakost v izhodiščnem položaju na referendumu ni odpravljena, kajti od vlade ni dobil, čeprav je zahteval, kar si je privoščila sama, to je 97 tisoč evrov. »Vlada se ob zahtevi brani z molkom,« je zapisal in dodal, da na referendumu ne nastopa kot posameznik, temveč v imenu 48.222 podpisnikov zahteve za referendum.

»Združitev datumov je za velikansko večino normalnih ljudi v Sloveniji normalen ukrep, za slovensko politiko pa izlet na nov planet. V državnem zboru bi z lahkoto sprejeli spremembo zakona, ki bi omogočil združitev datumov, ne pa manipulacije z njim,« je zapisal in predlagal, kako naj se glasi člen, ki bo spremenil in dopustil združitev volitev in referenduma. »Manipulacije z datumi z namenom doseganja čim manjše referendumske udeležbe je treba končati enkrat za vselej.« Za konec pa je še zapisal, da se bo na sklep DVK pritožil na ustavno sodišče s predlogom za takojšnje začasno zadržanje veljavnosti predlaganega datuma referenduma.

Referendum lani ni uspel

Spomnimo, referenduma o drugem tiru se je 24. septembra lani udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel zaradi premajhne udeležbe in tudi zaradi izida samega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije