RAST KONCERNA

Kolektor v BiH odprl novo halo

Tretja proizvodna lokacija slovenskega podjetja v Bosni. V Republiko srbsko se seli tudi proizvodnja iz Ljubljane.
Fotografija: Nova proizvodnja Kolektorja v Srbcu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Nova proizvodnja Kolektorja v Srbcu. FOTO: Tomi Lombar

BANJALUKA – Proizvodna hala v Srbcu, dobrih 20 kilometrov oddaljenem od Laktašev v Republiki srbski v BiH, je že tretja proizvodna lokacija podjetja Kolektor CCL. Gre za 3200 kvadratnih metrov površin, ki jih ima podjetje v poslovnem najemu. V ureditev prostora so investirali več kot milijon evrov in vanj že preselili proizvodnjo navitih komponent iz Laktašev, v teku pa je selitev dela proizvodnje feritov iz ljubljanske podružnice podjetja Kolektor Sikom. Trenutno v Srbcu dela 108 zaposlenih. Njihovo število naj bi se po selitvi celotne proizvodnje povzpelo na 140.

»Glavni motiv koncerna Kolektor je njegova rast. Selitev delov proizvodnje in odpiranje novih proizvodnih obratov sta posledici naše strategije internacionalizacije in globalizacije, predvsem pa globalne prisotnosti v iskanju najboljših oziroma najprimernejših proizvodnih lokacij za proizvodne programe. Ena takih lokacij je nedvomno Republika srbska, kjer se poslovno okolje pospešeno razvija in je izjemno naklonjeno novim investicijam, predvsem takim, ki prinašajo nova delovna mesta. Nova proizvodna hala podjetja Kolektor CCL pomeni širitev obstoječih proizvodnih programov, nova delovna mesta ter ohranjanje proizvodnega programa za naše kupce,« pravijo v Kolektorju.


»Pred več kot 13 leti smo sprejeli odločitev o postavitvi proizvodnje v mestu Laktaši v Republiki srbski. Danes postavljamo že tretjo proizvodno lokacijo v Srbcu, sledi pa še četrta v Prijedorju. Od nekaj deset zaposlenih v prvem letu jih imamo danes že skoraj 500, promet pa smo z milijona evrov leta 2005 povečali na 26 milijonov evrov letos. Zaupanje v zaposlene, zavzetost zaposlenih do dela, ki vedno bolj prevzemajo ključne funkcije poslovanja, razvoj, prodaja, kadrovska politika in drugo so dovolj močan vzvod za prenos novih programov na to lokacijo. Najpomembnejši pa je naš cilj: želimo, da bo imelo podjetje Kolektor CCL leta 2025 blizu 1000 zaposlenih in 75 milijonov evrov skupnega prihodka,« je povedal predsednik nadzornega sveta Kolektorja Stojan Petrič.

Kolektor CCL je kompetenčni center za maloserijske komutatorske programe, hibridiko in magnetiko. Koncern Kolektor bo letos s 5500 zaposlenimi v več kot 35 podjetjih po vsem svetu ustvaril nekaj manj kot 800 milijonov evrov prihodkov.
Ne samo dostojno življenje za naše družine in naše lokalne skupnosti, temveč tudi priložnost za mlade, so svečano odprtje tovarne, ki je ponudila 108 novih delovnih mest, pozdravili v Srbcu. Kot smo slišali, je pisarna za izdajo vizumov za Slovenijo v Banjaluki odprta tri dni na teden in pred njo je vedno vrsta.


Sicer je visoki obisk predsednika Milorada Dodika in skoraj celotne vlade Republike srbske pripisati tudi bližajočim se volitvam. Te bodo v začetku oktobra.

Obrat sta odprla predsednik nadzornega sveta Kolektorja Stojan Petrič in predsednik Republike srbske Milorad Dodik. FOTO: Tomi Lombar
Obrat sta odprla predsednik nadzornega sveta Kolektorja Stojan Petrič in predsednik Republike srbske Milorad Dodik. FOTO: Tomi Lombar

Petrič je povedal, da so edino slovensko podjetje, ki ima v regiji osem proizvodnih družb. V Republiki srbski je cilj povečanje prihodka na 75 milijon evrov in blizu 1000 zaposlenih. Zdaj je prihodek 28 milijonov evrov s 500 zaposlenimi. Republika srbska je konkurenčnejša od Kitajske, je bilo tudi slišati. Republiki srbski je BDP zrasel za 3,5 odstotka, kar je tudi posledica odprtosti do tujih investitorjev, tudi Kolektorja.

Petrič je še povedal, da se vedno pričakuje več in bolje. Digitalizacija je prinesla to, da za milijon evrov prihodka ne potrebujejo več 25, temveč le 6,5 zaposlenega, v prihodnje pa bodo potrebni le trije. Dodik se je zahvalil za prisotnost in naložbe Kolektorja, ki kažejo, kam naj se usmeri Republika srbska, zlasti zaradi sodelovanja z izobraževalnimi ustanovami. Opozoril je, da Republika srbska išče svojo državnost, pri čemer je pomembno, da je gospodarsko uspešna. Zato bodo razbremenili gospodarstvo, del neobdavčene plače povišali z 200 na 500 mark in spremenili izobraževalni sistem. 

Zaradi digitalizacije za milijon evrov prihodka ne potrebujejo več 25, temveč le 6,5 zaposlenega. FOTO: Tomi Lombar
Zaradi digitalizacije za milijon evrov prihodka ne potrebujejo več 25, temveč le 6,5 zaposlenega. FOTO: Tomi Lombar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije