NAJ GASILKA

Katarina Plut je naj gasilka Slovenskih novic

Na 5. medgeneracijskem srečanju GZS še veliki finale naše akcije.
Fotografija: Katarini Plut je nagrado izročil odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja.
Odpri galerijo
Katarini Plut je nagrado izročil odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja.

VELENJE – Sobota je bila kljub slabemu vremenu še kako lep dan za gasilce in gasilke slovenskih gasilskih društev, ki so se udeležili petega medgeneracijskega srečanja Gasilske zveze Slovenije v Velenju. Še posebno slovesen pa je bil za Katarino Plut, ki ste jo bralci in bralke Slovenskih novic izmed dvanajstih kandidatk iz vrst več kot 60.000 slovenskih gasilk izbrali za naj gasilko leta 2018: od 11.805 prejetih glasov je zanjo glasovalo 1766 ljudi.

Katarini Plut je nagrado izročil odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja.
Katarini Plut je nagrado izročil odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja.

Članici Prostovoljnega gasilskega društva Krvavčji Vrh, aktivna pa je tudi v sosednjih društvih PGD Črešnjevec in Gradnik, je lento in šopek pa tudi bon za razvajanje izročil odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja, ki je njenemu društvu izročil tudi simbolični ček v vrednosti 5000 evrov bruto iz Krambergerjevega sklada.
 

Gasilka od šestega leta


»Občutki so res neverjetni, še sploh dejstvo, da lahko tako majhna vas, kot je naš Krvavčji Vrh, doseže nekaj tako velikega. Gasilka sem že od šestega leta, najprej sem kot pionirka sodelovala na kvizih iz poznavanja gasilstva, potem sem bila aktivna na mladinskih vajah, kot članica pa sem aktivna predvsem v tekmovanjih, kjer se preizkuša moč, se pravi fire combat, različni teki in podobno,« je povedala 23-letna Katarina Plut. Na intervencije sicer ne hodi, saj jo čaka še izpit za dihalni aparat, sredi septembra pa jo čaka še ena velika preizkušnja – zagovor diplomske naloge na fakulteti za agronomijo. »Pri nas v Beli krajini je bolj malo gasilk, a mislim, da je ženska nota zelo pomembna v gasilstvu, in upam, da bo to v prihodnje prišlo do izraza tudi v manjših društvih,« je še poudarila Katarina.

Naj gasilka Katarina Plut je bila navdušena nad zmago. FOTO: Dejan Javornik
Naj gasilka Katarina Plut je bila navdušena nad zmago. FOTO: Dejan Javornik

Predsednik PGD Krvavčji Vrh Anton Ogulin je bil zelo vesel, da je njihova Katarina postala naj gasilka. »Zelo je aktivna na vseh področjih – lani je bila kraljica metliške črnine, letos pa se je prijavila na natečaj za naj gasilko. Je tudi desetarka v tekmovalni desetini.« In kaj bodo storili z nagrado, ki jo je prislužila društvu? »Namenili jo bomo za posodobitev oziroma nabavo gasilske opreme, videli pa bomo, koliko denarja bo ostalo za gradnjo gasilskega poligona. Naše društvo obstaja od leta 1930. V naši vasi živi samo sto prebivalcev, od katerih jih je 60 članov gasilskega društva,« je poudaril Ogulin. Prava slovenska gasilska vas.
 

Naslednje leto spet


Elizabeta Čampa, predsednica sveta članic GZS, je povedala: »Veliko nam pomeni, da tudi na ta način poudarimo, da so tudi gasilke aktivne oziroma da operativno sodelujejo v društvih.« Pri nas je približno 1400 prostovoljnih gasilskih društev s skupno več kot 150.000 člani, med katerimi je več kot 60.000 žensk. Kakor je povedala Čampova, jim jo je na medgeneracijskem srečanju malo zagodel dež, a so se člani in članice kljub temu dobro počutili.

Organizatorji medgeneracijskega srečanja (z leve): Jožef Smole, predsednik sveta veteranov GZS, Elizabeta Čampa, predsednica sveta članic GZS, in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik
Organizatorji medgeneracijskega srečanja (z leve): Jožef Smole, predsednik sveta veteranov GZS, Elizabeta Čampa, predsednica sveta članic GZS, in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik

»Vesel sem, da smo izvedli in danes tudi okronali dobro spodbudo za sodelovanje vseh gasilskih društev in gasilskih zvez z drugimi dejavniki v naših sredinah. To naj bo vzor in zgled,« je v pozdravnem govoru poudaril predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je Katarini in njenemu društvu zaželel veliko uspeha in dobrega dela tudi v prihodnje. »Veselim se našega srečanja tudi prihodnje leto, ko bomo znova izbirali naj gasilko.«

Člani PGD Krvavčji Vrh so s svojo Katarino bučno proslavili zmago na izboru za naj gasilko. FOTO: Dejan Javornik
Člani PGD Krvavčji Vrh so s svojo Katarino bučno proslavili zmago na izboru za naj gasilko. FOTO: Dejan Javornik

Cerkvenik je nato za Novice še poudaril, da je »medgeneracijski dialog, ki ga gasilci držimo pri življenju, v času upadanja vrednot še kako pomemben za naše delo. Po drugi strani smo zelo veseli akcije Slovenskih novic, saj moramo izpostaviti delo in napore, ki jih vlagamo v to, da članice pridobijo veljavo v naših vrstah, saj se aktivno vključujejo v vse oblike intervencij. To je dobra popotnica temu, da članice spravimo v precej moško organizacijo. Zelo smo veseli, da je med člani gasilskih društev dobra četrtina mladih, starih od sedem do 14 let, kar je tudi zagotovilo, da bo organizacija živela še naprej. Pred nami je 150-letnica gasilstva, ki jo bomo proslavili v Metliki, in vesel sem, da (z Novicami, op. a.) sodelujemo kot partnerji. Mislim, da si lahko eni in drugi pomagamo, saj znamo ločiti dobre in slabe stvari.«


Medgeneracijska srečanja GZS so se začela pred štirimi leti, je še povedal Cerkvenik: »Začetek ni kdovekako obetal – gasilci smo malo starokopitni, če lahko uporabim ta izraz, in težko sprejemamo novotarije. Odkar pa so ljudje na prvem srečanju videli, da gre za dobro stvar, število udeležencev vsako leto raste. Še več, začelo se je tako, da bo to srečanje starejših gasilcev in gasilk, zdaj pa smo angažirali tudi mlade, tako da gre res za pravo medgeneracijsko srečanje.«
 

Ohranjanje vrednot


»Na prvem mestu so vrednote: če gasilci kaj zagovarjamo, je to tradicija. In če ne bi imeli tako močne tradicije, tudi ne bi obstajali že 150 let. To so nam na srce položili že naši starši in stari starši. Podobno kot v družini. Mislim, da je medgeneracijski dialog osnova, da lahko takšna organizacija dela, seveda pa je ključnega pomena tudi prostovoljstvo,« še dejal predsednik GZS.

Kot je v navadi pri gasilcih, seveda ni šlo brez dobre glasbe ter hrane in pijače, da o dobri družbi ne govorimo.
Kot je v navadi pri gasilcih, seveda ni šlo brez dobre glasbe ter hrane in pijače, da o dobri družbi ne govorimo.

»Gledam tudi, kaj mlade vleče v gasilstvo, glede na to, da smo gasilci hierarhična organizacija, kar mladim morda ne diši najbolj. A očitno jim je gasilstvo pri srcu. Veselim se vsakega mladega, ki stopi v naše vrste, še sploh zdaj, ko smo malo padli na vrednotah. Čutim se počaščenega, da vlečemo svoj voz naprej in da smo ena od organizacij, ki skrbijo, da se vrednote ohranjajo.« In slovenski model gasilstva nam zavidajo številne države, kjer je poudarek bolj na poklicnem gasilstvu.


Medgeneracijsko srečanje, v okviru katerega so organizirali tudi ogled znamenitosti Šaleške doline, orientacijski pohod in družabne igre, je potekalo v prijetnem ozračju, začinjenem z dobro družbo, hrano in pijačo, za zabavo pa so poleg slovitega velenjskega raperja 6packa Čukurja poskrbeli tudi Okajeni muzikanti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije