KAOS V PROMETU

Bralci poročajo o nespluženih cestah, vozilo vozi v nasprotno smer, zastoji dolgi tudi 57 kilometrov

Zaradi burje zaprt del primorske avtoceste, zastoji tudi drugod po državi.
Fotografija: Sneg se oprijema cestišč. FOTO: Bralec Darko
Odpri galerijo
Sneg se oprijema cestišč. FOTO: Bralec Darko

Največ snega je minulo noč padlo na Notranjskem in Kočevskem. Na Blokah je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) v zadnjih 12 urah padlo 32, v Velikih Laščah 26 in Kočevju 23 centimetrov snega. Zaradi zimskih razmer so težave predvsem na primorski in dolenjski avtocesti, tudi drugod so na cestah plužne in posipne enote, promet je upočasnjen.

image_alt
Policija izdala opozorilo: Ne odpravljate se na pot, če to ni res nujno potrebno

Kaj se dogaja na cestah

V Novem mestu in Kočevju, kjer je v zadnjih 12 urah zapadlo dobrih 20 centimetrov snega, promet poteka zložno in počasi, dodatno pa ga hromi jutranja prometna konica. Iz prometa izločajo tovorna vozila na več odsekih, in sicer na primorski in štajerski avtocesti, na vipavski hitri cesti in na južni ljubljanski obvoznici.

Na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini sicer še sneži, ekipne zimske cestne službe so povsod na terenu in sproti plužijo ceste, promet iz Novega mesta proti Metliki na cesti prek Gorjancev in na t. i. partizanski magistrali prek Podturna in Črmošnjic ali v obratni smeri pa zaradi predebele snežne odeje začasno stoji, je direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar povedal za STA.

Na dolenjski avtocesti med Zalokami in Smednikom proti Ljubljani je zaradi prometne nesreče oviran promet.

Zimske razmere na Verdu. FOTO: Bralec Darko
Zimske razmere na Verdu. FOTO: Bralec Darko

Promet močno ovira tudi burja. Tako je zaradi burje in močnega sneženja prepovedan promet na primorski avtocesti med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, zaradi burje je zaprta hitra cesta med Razdrtim in Novo Gorico v obe smeri. Zaradi zdrsov več tovornih vozil je močno oviran promet med Postojno in Uncem ter od razcepa Nanos proti Kopru. Tam nastajajo zastoji.

Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl, imajo zaradi sneženja težave na cestah na Idrijsko-Cerkljanskem, na cesti Ajdovščina–Col–Godovič zaradi zdrsa tovornjaka, ki ni upošteval prepovedi vožnje.

Zaradi zapore hitre ceste so se tovorna vozila preusmerila na državno cesto preko Rebernic, kjer je velika gneča in močno upočasnjen promet, tam pa zaradi burje trenutno velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Vrhnika po besedah našega bralca ni splužena. FOTO: Bralec Darko
Vrhnika po besedah našega bralca ni splužena. FOTO: Bralec Darko

Večkilometrski zastoji

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, naj spremljajo prometne razmere in vremenske napovedi. Računati je treba na čiščenje vozila pred vožnjo, posipne in plužne skupine, daljši čas potovanja in daljše zavorne poti, so opozorili. Na avtocesti A1, Koper–Ljubljana, izvoz Razdrto–priključek Vrhnika v smeri Ljubljane je območje zastojev. Zamuda je 43 min, dolžina zastoja 35 km. Na avtocesti A1, Koper–Ljubljana, priključek Senožeče–razcep Kozarje v smeri Ljubljane, se potovalni čas podaljša za več kot eno uro. Dolžina zastoja je 57 kilometrov. Na štajerski avtocesti vozilo vozi v nasprotno smer, ogroženi so vozniki, ki vozijo v smeri Avstrije med Pesnico in Šentiljem.

Močan veter in snežni nanosi so na gorenjski avtocesti med Lescami in Lipcami. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, poroča Prometnoinformacijski center za državne ceste.

Obilne padavine in veter

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Državo so zajele tudi obilnejše padavine, sneženje ob močnem vetru povzroča snežne zamete, možni so tudi vetrolomi.

Kakšno je stanje v prometu v vaših koncih?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije