NEZADOVOLJNI KOALICIJSKI PARTNERICI

Kako resne težave ima Golob? SD o izjavi, ki je šla čez rob, Levica pravi, da se morajo resno pogovoriti

Koalicijski partnerici SD in Levica sta nezadovoljni z načinom delovanja vlade.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Blaž Samec

Koalicijski partnerici SD in Levica sta nezadovoljni z načinom delovanja vlade. V SD poudarjajo, da so zanje pritiski na policijo nesprejemljivi, menijo tudi, da se država sooča z večjimi problemi, kot je število ministrstev. Tudi v Levici menijo, da se morajo v vladi resno pogovoriti in določiti politične cilje do konca mandata.

Izjava, ki je šla čez rob

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik meni, da je izjava predsednika vlade Roberta Goloba, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar »očisti policijo janšistov«, šla čez rob. »Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati,« je dejal ob robu seje DZ.

image_alt
Golob pojasnil, kaj pomeni »očistiti policijo janšizma«, očitke glede vplivanja na aretacijo ruskih vohunov označil za halucinacije

»Za socialne demokrate so pritiski na policijo nesprejemljivi, ne glede na to, kdo je na oblasti,« je poudaril. Po pričanju Bobnarjeve pred preiskovalno komisijo DZ je po besedah Prednika na potezi predsednik vlade, »ki bo moral na vse te očitke tudi odgovoriti«.

Dodal je, da bosta morala tako Golob kot Bobnarjeva dokazati, kar govorita. Na vprašanje, komu bolj verjamejo, pa je odgovoril, da bi bilo do obeh nepošteno vnaprej kar koli prejudicirati.

image_alt
»Čiščenje janšistov«: v SDS na nogah, Hojs pravi: »Res je čas, da se legalno oborožimo«

V SD niso zadovoljni z dogajanjem v zadnjem tednu, pravi Prednik. »Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot sta število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev,« je dejal. Dodal je, da apelirajo na celotno vlado, da se začnejo posvečati vsebinskim težavam, ki jih imajo.

image_alt
Ta znani obraz trdi, da Robert Golob laže

Naštel je reševanje posledic ujme, zdravstva in plač v javnem sektorju ter napovedani davčno in šolsko reformo. »To so težave, s katerimi se moramo soočiti, in ne ravno krčenje ministrstev,« je prepričan.

Mesec meni, da se mora »vlada resno pogovoriti«

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec meni, da se mora »vlada resno pogovoriti«. »Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje,« je poudaril.

Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Meni tudi, da je treba zelo jasno določiti, katere politične cilje bodo do konca mandata izpeljali. Zato v Levici pozdravljajo, da se bodo 8. novembra v koaliciji »resno pogovorili«, sami pa bodo vztrajali pri razpravi o treh točkah: načinu delovanja vlade, strukturi vlade in političnih ciljih do konca mandata.

Na vprašanja, kaj konkretno vidi kot težave v načinu delovanja vlade in o domnevnih pritiskih premierja Goloba na delo policije, pa je odgovoril, da je »timski človek« in da bo težave v prvi vrsti reševal znotraj teh timov, šele nato pa jih bo javno komentiral.

image_alt
Pozno zvečer se je oglasil Janez Janša, te besede je namenil Robertu Golobu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije