PLAČE SODNIKOV

Jelinčič bi razkrival plače, Janševa vlada mu odgovarja

Po vzoru Hojsovega razkritja plač na MNZ Jelinčič predlaga objavo plač na še enem ministrstvu.
Fotografija: Zmago Jelinčič, 10. 7. 2020, Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič, 10. 7. 2020, Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik

Vlada je sprejela odgovor na poslansko pobudo Zmaga Jelinčiča Plemenitega v zvezi s plačami na ministrstvu za pravosodje. Jelinčič je namreč vladi predlagal, da se podobno, kot so na ministrstvu za notranje zadeve objavili plače policistov, na ministrstvu za pravosodje objavijo plače sodnikov in tožilcev.

image_alt
Hojs uresničil napoved: objavil plače zaposlenih v policiji

 
»Zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa, da so plače funkcionarjev in javnih uslužbencev javne. Objava podatkov o plačah je v pristojnosti posameznih organov, torej sodišč in tožilstva, posamezniki pa lahko podatke o plačah pridobijo na podlagi dostopa do informacij javnega značaja, kar ureja zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ),« so odgovorili Jelinčiču.

image_alt
Zmago Jelinčič Plemeniti: Znižati plačo javnim uslužbencem


Jelinčič je pred nekaj meseci ob postavljanju poslanskih vprašanj premierju postavil vprašanje o plačah v zdravstvu in sodstvu, češ da imajo tam nekateri posamezniki najvišje plače v javni upravi. »Kako je mogoče, da nekateri dobivajo take denarje, pa ravno v njihovih sektorjih je največ napak, največ čakalnih vrst, največ nerešenih sodnih problemov, največ problematike, ob tem, da imajo neskončno časa za to, da lahko gre potem tudi večina gospa, predvsem gospa s sodišča, že ob 12h na tržnico po svežo solato,« je tedaj komentiral Jelinčič in Janšo vprašal, ali namerava vlada popraviti ta nesorazmerja.

Janša je priznal, da ima plačni sistem v Sloveniji veliko lukenj, da smo daleč od tega, da bi se vedno in povsod nagrajevalo boljše delo in boljše gospodarjenje, a je zavrnil, da so plače nekaterih tako visoke, kot je navajal Jelinčič. Prvak SNS pa je vztrajal, da je med tisoč najbolje plačanimi v javnem sektorju okoli 900 zdravnikov, ostalo pa »po večini gospoda iz pravosodnega sektorja«. Dodal je še, da je povprečna plača 50 najbolje plačanih okoli 12 tisoč evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije