9600 EVROV BRUTO

Hojs uresničil napoved: objavil plače zaposlenih v policiji

Razkrite so decembrske plače več kot 8600 zaposlenih na policiji in ministrstvu.
Fotografija: Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je, kot je napovedal, na dan, ko je Policijski sindikat Slovenije začel stavko, ki bo trajala do preklica, objavil plače zaposlenih v policiji.

Objavljene so plače za lanski december. V preglednici na spletni strani ministrstva so prikazane plače za 8694 zaposlenih za, razen za tiste, ki opravljajo delo prek javnih del, in tiste, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece. Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni delež dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za ministrstvo za notranje zadeve 12,73 odstotka, za policijo 21,48 odstotka, za inšpektorat za notranje zadeve pa 11,33 odstotka. Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju, so pojasnili na ministrstvu.

Ilki in Petru po tisočak

Seznam razkriva, da bo za prejšnji mesec najvišjo plačo prejel vodja preiskave iz GPU, in sicer nekaj manj kot 9600 evrov bruto. Minister je na 76. mestu s plačo slabih 5800 evrov bruto. Med zaposlenimi na policiji je tudi nekaj znanih Slovencev, med njimi športnika Ilka Štuhec in Peter Prevc. Oba bosta za december prejela plačo 1030,03 evra.

30 najvišjih plač za december 2020 med zaposlenimi na policiji in notranjem ministrstvu. FOTO: MNZ
30 najvišjih plač za december 2020 med zaposlenimi na policiji in notranjem ministrstvu. FOTO: MNZ

 

Hojs: Neupravičena stavka

Hojs je izjavil za javnost, da je stavka policistov neupravičena in neutemeljena. Dejal je, da se je vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma. »S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi.« Glede drugih zahtev je povedal, da »se tudi sam strinjam, da se policisti izvzamejo iz enotnega plačnega sistema. Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata.«Sindikat: Marca bodo plače nižje
V sindikatu zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov, je po poročanju STA dejal predsednik sindikata Rok Cvetko.

»Brutalen napad«

Damir Črnčec, državni sekretar v vladi Marjana Šarca, je objavo seznama zaposlenih na policiji in ministrstvu skupaj z njihovim nazivom in plačo označil za »najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991, v maniri prave kriminalne združbe«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije