KALVARIJA LETALSKE DRUŽBE

Je to res konec? Javna agencija Adrii »vzela« dve letali

Agencija je Adrii Airways prepovedala letenje z dvema modeloma letal Bombardier CRJ900.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Javna agencija za civilno letalstvo je zaradi odpovedi najemnih pogodb Adrii Airways prepovedala letenje z dvema modeloma letal Bombardier CRJ900. Predstavniki agencije so se tudi srečali z vodstvom družbe in govorili o nastalih težavah. Kot je za STA dejal direktor agencije Rok Marolt, so Adrijine letalske operacije še vedno varne.


Včeraj ustna prepoved letenja

Agencija je, kot so sporočili, letenje z dvema modeloma letal, ki jih je Adria najemala od družbe Trident Aviation Leasing Service, ustno prepovedala v četrtek ob 16. uri. Pisno odločbo bodo v skladu z zakonom izdali v petih dneh. Trident je namreč po poročanju medijev zaradi dolgov Adrie tej zasegel prva letala.
Predvideni odhodi iz Ljubljane, 20. september 2019. FOTO: Fraport
Predvideni odhodi iz Ljubljane, 20. september 2019. FOTO: Fraport

Na pobudo letalskega prevoznika so se nato nadzorniki agencije v četrtek pozno popoldne sestali z vodstvom družbe. Na sestanku so predstavniki družbe agencijo seznanili s trenutno situacijo oziroma z dogajanjem v družbi in naknadno tudi pisno zagotovili, da so njihove letalske operacije z ostalimi letali, vpisanimi na spričevalo letalskega prevoznika, varne. Agencija poleg tega vodi postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways. Zapisali so, da ti postopki tečejo naprej neodvisno od trenutnega dogajanja v družbi.


Danes več odpovedanih letov

Adria je sicer morala zaradi omenjenih težav danes odpovedati več poletov. Kot je razvidno z njihove spletne strani, sta bila odpovedana jutranja leta Skopje–Ljubljana in Ljubljana–Zürich, prav tako so že odpovedali dopoldanske lete München–Ljubljana, Zürich–Ljubljana in Dunaj–Ljubljana. Popoldanski vozni red za zdaj ostaja nespremenjen, so pa več letom že zamaknili ure odhodov.Zaman čakali polete v Pariz, Köbenhavn in Amsterdam

Do številnih zamud je prišlo že v četrtek. Med drugim so potniki Adrie zaman čakali lete v Pariz, Köbenhavn in Amsterdam. Odpovedani so bili tudi leti v Bruselj, Tirano in Prago.

Na pojasnila letalske družbe, kaj se dogaja in kako bodo poskrbeli za potnike, STA še čaka. Prvi mož Adrie Holger Kowarsch je sicer sinoči za STA zanikal poročanje medijev, da naj bi lizinške hiše zaradi neporavnanih obveznosti odpovedale lizinške pogodbe za dve letali Bombardier CRJ900. Dejal je, da pogajanja z lizinškimi hišami še vedno potekajo.
Predvideni prihodi, 20. september. 2019. FOTO: Fraport
Predvideni prihodi, 20. september. 2019. FOTO: Fraport

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije