PANDEMIJA IN PREDSEDOVANJE EU

Janša se je slišal z Merklovo: to sta si povedala

Razpravljala sta tudi o epidemioloških razmerah.
Fotografija: Janez Janša v pogovoru z Angelo Merkel. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Janez Janša v pogovoru z Angelo Merkel. FOTO: Twitter

Premier Janez Janša je danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o pandemiji covida 19 in cepljenju proti tej bolezni. Spregovorila sta tudi o slovenskem predsedovanju Svetu EU, konferenci o prihodnosti Evrope in zahodnem Balkanu. Govorila sta tudi o prihodnjih izzivih. Kot so zapisali v Janševem kabinetu, sta med njimi še posebej pomembna spopad z novimi mutacijami koronavirusa ter distribucija cepiv in cepljenje v manj razvitih državah, ko bo cepiv dovolj. To je pričakovati proti koncu letošnjega leta.

Janša in Merklova sta se strinjala, da morajo države članice EU čim prej ratificirati sklep o lastnih virih ter da je treba nacionalne načrte za okrevanje in odpornost kar najhitreje obravnavati in potrditi. To bo omogočilo črpanje sredstev, o katerih so se lani dogovorili voditelji EU, ter potrebno podporo okrevanju in zagonu gospodarstev.



Janša je Merklovo seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej sta obravnavala konferenco o prihodnosti Evrope. Razpravi o prihodnosti EU bo posvečen ves letošnji blejski strateški forum, ki se ga bodo udeležili številni evropski voditelji. Slovenija bo sicer v sklopu predsedovanja svetu oktobra pripravila vrh o EU in zahodnem Balkanu. Obravnavala sta tudi dnevni red prihajajočega zasedanja Evropskega sveta, ko bo ta vnovič razpravljal o podnebnih spremembah. Vrh voditeljev EU bo v začetku prihodnjega tedna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije