EPIDEMIJA

Infektolog Trampuž: Ukrepe je treba zaostriti in ne sproščati

Skrbi ga hitro širjenje južnoafriške različice koronavirusa v naši neposredni bližini. Prepričan je, da je ta že prisotna tudi v Sloveniji.
Fotografija: Andrej Trampuž. FOTO: osebni arhiv, Delo
Odpri galerijo
Andrej Trampuž. FOTO: osebni arhiv, Delo

Čeprav kaže, da nam gre v zadnjih dneh na bolje in da se epidemija pri nas po dolgem času vendarle umirja, smo še daleč od tega, da bi se lahko veselili. Priznani slovenski infektolog, ki dela v berlinski bolnišnici Charite, Andrej Trampuž se je razgovoril o epidemiološki situaciji v Sloveniji in Evropi nasploh. Dejal je, da je zaradi pojavov novih različic virusa čas za zaostrovanje, ne pa za sproščanje ukrepov. Zaradi pojava južnoafriške različice novega koronavirusa so namreč avstrijske oblasti odredile izolacijo za zvezno deželo Tirolska, kjer so potrdili že skoraj 300 primerov, še pri stotih pa obstaja sum. Francija in Nemčija sta obstoječe ukrepe podaljšali, v Sloveniji pa se spogledujemo z oranžno fazo, ki prinaša številna sproščanja.

O južnoafriški različici je spregovoril v Odmevih in povedal, da gre za zelo nevarno različico, saj se izjemno hitro širi, prav tako pa še ni jasno, katera cepiva so proti njej učinkovita. »Upam, da bodo ukrepi v Sloveniji poostreni, ker se bodo te različice hitro razširile. Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi v drugih sosednjih državah. Edino poostritev ukrepov, ne sproščanje, bo lahko preprečilo, da ne bo prišlo do tretjega vala,« je dejal in dodal, da  politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so upadajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. »Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo in lažje zajeziti,« je dejal Trampuž in poudaril, da v Nemčiji zaradi tega, pa čeprav je tam kar petkrat manj okužb kot v Sloveniji, še zaostrujejo ukrepe. Trampuž je dejal, da se virus stalno spreminja in to gotovo niso zadnje mutacije.

image_alt
To smo čakali: na mizi dodatno sproščanje ukrepov


Skrbi ga tudi zato, ker cepivo Astrazenece verjetno ne ščiti dovolj, in pravi, da bo tretji val prizadel predvsem mlajše. »Novejša cepiva, ki temeljijo na novejši tehnologiji, so uspešna tudi proti tej različici, klasična cepiva pa so manj učinkovita. Izplača se čim prej precepiti z novim cepivom, ki pa ga povsod primanjkuje, ker ga ne uspejo proizvesti tako hitro«. Trampuž pravi še, da je zato edina rešitev, da ostanemo doma in uporabljamo zaščitne maske. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije