ORANŽNO, KI TE LJUBIM ORANŽNO

To smo čakali: na mizi dodatno sproščanje ukrepov

Če bo vlada sledila svojemu načrtu sproščanja ukrepov, se v šolske klopi kmalu vračajo vsi osnovnošolci.
Fotografija: Kaže, da se bomo kmalu lahko gibali po državi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Kaže, da se bomo kmalu lahko gibali po državi. FOTO: Leon Vidic, Delo

Končno se je epidemiološka krivulja začela konkretno obračati v pravo smer. Številke so se toliko spustile, da smo dosegli oranžno fazo semaforja, ki ga je v začetku lanskega decembra predstavila vlada za sproščanje ukrepov.

Število hospitaliziranih pacientov s covidom 19 je padlo pod 1000, pa tudi sedemdnevno povprečje novih okužb. Vlada bo o morebitnem sproščanju ukrepov odločala v sredo. Nekatere ukrepe so že sprostili pred dnevi, ko so med drugim dovolili odprtje trgovin do 400 kvadratnih metrov in vrnitev šolarjev prve triade in vrtčevskih otrok v šole in vrtce po vsej državi. 

Če bo vlada sledila lastnemu načrtu sproščanja ukrepov in če se z danes na jutri epidemiološka slika ne bi toliko pokvarila, da ne bi več dosegali katerega izmed dveh kriterijev, nas čaka:
  • odprtje preostalih servisnih dejavnosti,
  • odprtje trgovin (verjetno tudi večjih od 400 kvadratnih metrov),
  • na fakultetah bodo lahko izpiti in seminarji za največ 10 ljudi,​
  • športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči,
  • zbiranje do 10 oseb,
  • odprava prepovedi prehoda občinskih meja.
Odprava prepovedi prehajanj občinskih meja je bila po prvotnem načrtu v oranžni fazi predvidena le za tiste regije, ki bi dosegale kriterija (število pacientov s covidom 19 in sedemdnevno povprečje okužb pod 1000), a ker vlada pri sproščanju ukrepov od prejšnjega tedna ne upošteva več epidemioloških stanj v posameznih regijah, bodo sprostitve verjetno veljale po vsej državi.

Konec policijske ure v rumeni fazi

Predvsem sproščanje zadnjega ukrepa večina Slovencev nestrpno pričakuje, da pa bi sproščali še nadaljnje ukrepe, bi se morala epidemiološka slika toliko izboljšati, da bi imeli v bolnišnicah manj kot 600 pacientov s covidom in bi bilo sedemdnevno povprečje novih okužb manj kot 500. Takrat bi dosegli rumeno fazo, ki bi prinesla:
  • odprtje osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol,
  • odpravo prepovedi prehoda občinskih meja v vseh občinah
  • odpravo gibanja v nočnem času.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije