NOVA RAZLIČICA

Ihan razkril pomembno podrobnost o različici omikron

Meni, da so pred to različico prebolevniki varnejši, kako je s cepljenimi, pa še ni znano.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Slovenski imunolog Aljoz Ihan je za portal rtvslo povedal da je koronavirusna različica omikron »nenavadna kombinacija mutacij, zato se meni, da se je dolgo razvijala v imunsko kompromitiranem človeku«. Po njegovih besedah zdaj strokovnjake najbolj zanima, kako se bo različica odzvala pri cepljenih. »Če se vsa protitelesa ne vežejo, lahko sledi manjša odpornost.« Manj skrb vzbujajoč pa da je omikron za prebolevnike, saj ti običajno razvijejo protitelesno in celično imunost na veliko virusnih komponent, zato ni verjetno, da bi se drugače obnašali do nove različice.

image_alt
Znani zadnji podatki o okuženih

Ihan je še dejal, da je pri novih različicah virusa pomembno hitro odzivanje. Ali je bilo zapiranje mej potrebno, bo pokazal čas, saj je nekatere stvari treba narediti vnaprej, ali je bilo to potrebno, pa se bo izkazalo kasneje. »Vsekakor smo se odločili, da je med epidemijo hitrost pomembna, boljše je prehiteti kakšne ukrepe kot biti prepozen.«

Da je različica omikron po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je povedala tudi infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

image_alt
Omikron se bliža Sloveniji, SZO: Posledice so lahko težke

Omikrona v Sloveniji za zdaj še niso odkrili, so pa laboratoriji pripravljeni na odkrivanje te nove različice. Roman Jerala s Kemijskega inštituta pravi, da je težko reči, ali gre za bolj nalezljivo različico. 

Južnoafriška znanstvenica: Omikron izvira iz Bocvane 

Nemški imunolog Carten Watzl pa je dejal, da analiza genoma omikrona nakazuje, da se je razvijala različica ločeno od drugih vse leto, bodisi v populaciji, kjer niso določali genomskega zaporedja, bodisi v posameznem pacientu. Menijo, da je za nastanek kriva okužba pacienta s hivom ali s kakšno drugo obliko imunske pomanjkljivosti. Ugotovili so, da ima omikron v primerjavi z vuhansko različico virusa veliko (približno 30) sprememb aminokislin le na čepkasti beljakovini (S). Zaradi tega se velikost spreminja in ga obstoječa protitelesa težko prepoznajo, menda so lahko okuženi celo negativni na testu.

Znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD pa je dejala, da so prvi identificirali različico znanstveniki v Bocvani. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati veliko število mutacij te različice.

Ministrstvo za zdravje Bocvane je konec prejšnjega tedna pojasnilo da so prve sume na okužbe zaznali pri štirih tujih diplomatih. Katere narodnosti so, ne razkrivajo. Četverica je bila pozitivna na testu 11. novembra, analiza vzorcev pa je 22. novembra potrdila, da gre za novo različico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije