NOVA RAZLIČICA

Beovićeva razkrila dobro in slabo novico o omikronu

Opažajo, da so okuženi zbolevali za blažjim potekom, ampak ni jasno, zakaj.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Beovićeva meni, da je omejitev potovanj z območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znanih več informacij. »Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo.« V vmesnem času pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu19. »Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice.« Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo »kolikor toliko normalno«.

Spodbudne napovedi

V Sloveniji po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan epidemija covida 19 še naprej upada, kar se kaže tudi v dnevno potrjenih okužbah.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), prav tako so prepovedana večja zbiranja. »Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val,« je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Slednji so razmeroma blagi v primerjavi z ukrepi lansko leto, je še izpostavila.

image_alt
Omikron se bliža Sloveniji, SZO: Posledice so lahko težke

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja »zelo visoko« globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica. Prve primere so potrdili v Izraelu, Hongkongu, Kanadi, Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem ter v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas