STARODOBNO

FOTO: Z grajskega hriba na 70 let starih smučeh

V Škofji Loki se je pomerilo 70 smučarjev s starodobno opremo. Župnik kar sam preizkusil, ali je progo dobro blagoslovil.
Fotografija: Pogumno so se po progi spustili tudi mladi.
Odpri galerijo
Pogumno so se po progi spustili tudi mladi.

Progo za smučanje po starem so pripravili na grajskem hribu sredi zelene Škofje Loke. Vzdušje sobotnega dopoldneva je bilo izjemno. Atraktivno tekmovanje s starinsko smučarsko opremo si je tudi letos ogledala množica ljudi, po oceni organizatorja jih je bilo vsaj tisoč.

Pogumno so se po progi spustili tudi mladi.
Pogumno so se po progi spustili tudi mladi.

Po hribu se je spustilo 70 tekmovalcev, več točk kot tekmovalni čas pa sta jim prinesla slog in oprema. Prvega sta ocenjevala sodnika Vili Egart in Tone Zupančič, drugo smučarska učitelja Janez Robas in Vlado Peneš, časomerilca na cilju pa sta bila Tone Verčič in Vlado Marn.

Na Trgu pod Gradom sta tekmovalce pozdravila predsednik društva Rovtarji Brane Tavčar, ki je vsem zaželel prijetno tekmovanje, in župan občine Škofja Loka Tine Radinja. Nato je progo blagoslovil reteški župnik, ki je bil tudi predtekmovalec, da je lahko, kot je dejal, »preizkusil, ali sem progo dobro blagoslovil«.

Podmeninski gadi iz Bočne pod Menino planino FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Podmeninski gadi iz Bočne pod Menino planino FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

In po devetnajstih letih mednarodne tekme v smučanju po starem ni več dvoma – kar pomenita Kitzbühel in Schladming v alpskem smučanju, pomeni Škofja Loka v smučanju po starem. Mesto živi s tem dogodkom in le enkrat je prireditev odpadla, ker ni bilo mogoče izdelati umetnega snega.
 

Ohranjajo dediščino


Kot je povedal Brane Tavčar, je bilo 55 tekmovalcev iz Slovenije, drugi pa iz Avstrije, med njimi svetovna veteranska prvakinja Silvia Bruner. Najmlajša smučarka je bila šestletna Živa Dolenec iz Društva Rovtarji, najstarejši pa 89-letni Albin Kordež iz Krope.

Na stojnicah so ponujali staro smučarsko opremo.
Na stojnicah so ponujali staro smučarsko opremo.

»Predvsem gre za ohranjanje smučarske dediščine, da ne 'gre vse v ogenj', čeprav je s tem ogromno dela in stroškov,« je poudaril Peter Zavolovšek, član Podmeninskih gadov in strasten zbiralec starih smuči, ki jih ima v zbirki več kot dvajset. Najstarejše so stare že več kot osemdeset let, za sobotno tekmovanje pa je glede na snežne razmere izbral okrog sedemdeset let stare, brez robnikov.

Loško srečanje pa ni le parada lesenih dilc in volnenih puloverjev, ampak je prava paša za oči in po zaslugi hudomušnega napovedovalca Andreja Derlinka tudi za ušesa.

Krst ob prvem smučanju s starodobno opremo
Krst ob prvem smučanju s starodobno opremo

Gledalci so bili navdušeni nad Podmeninskimi gadi iz Bočne pod Menino planino, Rovtarji iz Škofje Loke, ki edini pri nas prirejajo mednarodno tekmo smučanja po starem, nad tekmovalci Ta lesenimi iz Krope z značilnimi dolgimi smučmi in le eno palico, Kamniškimi grčami, smučarji iz Kulturno-turističnega društva kulturnica Gaberke, Oldtimerji Dupleka, ekipama Novaška lok smučka s Cerknega in Emaus iz Bovca ter Slovenjegoriškimi smučarji iz Juršincev.
 

Podelili medalje v šestnajstih kategorijah


Razglasitev rezultatov in podelitev medalj sta bili v Sokolskem domu, najboljšim v vsaki kategoriji jih je izročil Brane Tavčar. V kulturnem programu so nastopili glasbena skupina Suha Špaga, duet Špica iz Bovca, Ljudski pevci in godci iz Juršincev ter Tamburaški veteranski zbor iz Reteč pod vodstvom Marjana Igličarja. Za medalje so tudi tokrat poskrbeli učenci Osnovne šole Jela Janežiča iz Škofje Loke.

Starejšim je bila všeč vožnja s snežnim kolesom.
Starejšim je bila všeč vožnja s snežnim kolesom.

Društvo Rovtarji, katerega začetki segajo v leto 1998, ima 44 članov. Prek 20 jih vsako leto tekmuje na 14 mednarodnih tekmovanjih po Sloveniji in Evropi s smučmi, starimi od 80 do sto let. Ko sneg skopni, pa Rovtarji smuči postavijo v kot in se lotijo kolesarjenja po starem, saj imajo na leto tudi prek 30 nastopov s starodobnimi kolesi, tako po Sloveniji kot drugod po Evropi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije