UMETNOST

FOTO: Tetovirati ne more vsak

Bogdan Pelcl - Pele je z osvojenimi nagradami na nedavni Tatoo konvenciji v Ljubljani dokazal, da spada med najboljše v Sloveniji.
Fotografija: Cena tetovaže je odvisna od velikosti motiva in zahtevnosti izdelave. Fotografije: Oste Bakal
Odpri galerijo
Cena tetovaže je odvisna od velikosti motiva in zahtevnosti izdelave. Fotografije: Oste Bakal

LJUBLJANA – Arheologi so nedavno ugotovili, da je 3600 let star komplet iz indijanskega groba, ki so ga našli sredi osemdesetih let zahodno od Nashvilla v ameriški zvezni državi Tennessee, v resnici najstarejši pribor za tetoviranje, kar ga poznamo. Pred tisoči let so s poslikavo kože izkazovali pripadnost plemenu, verjeli, da imajo tetovaže terapevtske učinke in da z njimi vzpostavljajo stike z duhovi, ki jih varujejo. Danes gre predvsem za modne dodatke, ki si jih radi privoščijo tako mladi kot starejši tudi pri nas.

Dve prvi mesti

Sredi aprila so se na Gospodarskem razstavišču že 11. leto zapored zbrali mojstri tetoviranja in vsi tisti, ki so jim tatuji tako ali drugače pisani na kožo. Med 80 tetovatorji iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, BiH, Makedonije, Italije, Grčije, Rusije, Norveške, Madžarske, Danske in Švice je bil tudi 43-letni Bogdan Pelcl - Pele iz Gornje Radgone, ki je osvojili kar dve prvi mesti (realistične živali ter realizem – črno sivo) in eno drugo za barvni realizem. »Ob pomoči mojih 'mučenikov' (modelov) Andreja Šinka, Barbare Pertoci in Roberta Hajdiča sem dosegel izjemen rezultat, ki ni le plod mojega truda in ustvarjanja, temveč ima za to največ zaslug moja boljša polovica Maja,« pravi skromni Pele, ki se s tetoviranjem resneje ukvarja dobrih 15 let.

Pred 22 leti se je prvič dal tetovirati. Takrat se mu je zdelo nemogoče, da bi tudi sam to počel, a se je očitno zmotil, kar potrjujejo tudi priznanja in nagrade, ki jih je že osvojil na tekmovanjih po Sloveniji in v tujini. Pred poldrugim letom se je preselil v nov studio v Gornji Radgoni, kjer je nenehno vrvež. »Res je veliko dela, saj želi imeti vse več ljudi tetovirane ali okrašene dele telesa, najbolj po okončinah, rokah in nogah, po hrbtu, prsih in trebuhu, a tudi na intimnejših delih. Pa ne le mlajši, temveč tudi starejši,« razlaga Pele. Če si dober in uspešen, lahko od tetoviranja spodobno živiš, še doda.

Odločila ženina spodbuda

Tetoviranje je zanj veliko več od dela, na prvem mestu pa je zanj še vedno družina. Žena Maja mu pri nekaterih rečeh pomaga, saj se ukvarja s pirsingi, tu pa sta še sinova Tim in Jaro Gašper. Brez Maje verjetno nikoli ne bi postal tetovator. Preden je začel tetovirati, je delal kot monter oken in vrat. »Žena me je odločilno vzpodbujala in neomajno podpirala, mi lep čas tudi finančno pomagala, da sem si upal pustiti službo, ki je pomenila le varnost, ne pa tudi pretiranega užitka. Najprej sva skupaj odprla studio za oblikovanje telesa in masažo v Mariboru, kjer se je Maja kalila v izdelovanju pirsingov, jaz pa v tetovatorstvu,« s hvaležnostjo pripoveduje Pele, njegova življenjska sopotnica pa doda: »Če človek, ki je res tvoj dušni sopotnik, o nečem sanja, mu moraš pomagati z vsemi močmi, da se sanje začnejo spreminjati v resničnost.«

Pele obožuje svoje delo, zato mu ni odveč, da včasih tetovaže, ki krasijo posameznike iz vse Slovenije in tudi tujine, ustvarja po šest ur. Tetoviranje mika tudi Majo, ki se ga že nekaj časa uči, z njeno vztrajnostjo in delavnostjo pa bo verjetno v prihodnjih letih nastal tetovatorski tandem, ki bo sposoben ustvariti marsikateri motiv. Cene tetovaž so odvisne od velikosti motiva in zahtevnosti izdelave, majhno je mogoče dobiti že za 50 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije