SEJEMSKO DOGAJANJE

FOTO: Na grajskem bazarju tudi sadili drevesa

Na Gradu na Goričkem so se predstavili domači kmetovalci in rokodelci. Podelili so nazive skrbnik narave, naj travnik in naj sadovnjak.
Fotografija: Bazar je tudi letos privabil množico obiskovalcev. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Bazar je tudi letos privabil množico obiskovalcev. FOTO: Oste Bakal

GRAD NA GORIČKEM – Okoli Gradu na Goričkem je bilo tudi letošnji drugi konec tedna v oktobru zelo razigrano. Tam je namreč potekal že 14. grajski bazar, na katerem so se predstavili domači rokodelci in kmetije in svoje izdelke in pridelke ponujali na 30 stojnicah. Po besedah direktorice javnega zavoda Krajinski park Goričko Stanislave Dešnik želijo z bazarjem, ki se ga vsako leto udeleži več obiskovalcev in razstavljavcev, dati priložnost obrtnikom in kmetom z območja krajinskega parka ter poudariti njihov pomen za lokalno okolje.

Posadili tulipanovca in ginko

Že tretjič so podarili nazive skrbnika narave. FOTO: Oste Bakal
Že tretjič so podarili nazive skrbnika narave. FOTO: Oste Bakal
»Predvsem si želimo, da bi pri dogodku sodelovale vse občine v krajinskem parku, da bi bil torej podprt tako na državni kot lokalni ravni. Težimo k temu, da bi bilo vse skupaj čim bolj ekološko in prijazno do narave, vendar od vseh tega ne moremo zahtevati, saj se nekateri še niso preusmerili na to področje,« je dejala Dešnikova. JZ Krajinski park Goričko je tokrat podelil tudi priznanja skrbniki narave, naj travnik in naj sadovnjak. Sejemsko dogajanje je dopolnila kulinarična ponudba, med katero seveda ni smelo manjkati kolin, bujte repe, retašev, langašev in drugih tradicionalnih jedi.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan, prisotne pa je pozdravila tudi županja občine Grad Cvetka Ficko.

Postavili so 30 stojnic. FOTO: Oste Bakal
Postavili so 30 stojnic. FOTO: Oste Bakal
Grajski park je ob tej priložnosti dobil tri drevesa v spomin na 30 let življenja v čezmejni regiji brez železne zavese in 100-letnici združitve Prekmurcev s Slovenci. Tulipanovca so pred gradom posadili zaposleni v JZ Krajinski park Goričko, tretje drevo – ginko, pa so zasadili Dejan Židan, Stanko Kapun, Robert Smrekar in Gregor Domanjko.

Priznanja zaslužnim so podelili Stanislava Dešnik, Stanko Kapun iz KGZ Murska Sobota in Židan. Že tretjič so podarili nazive skrbnika narave tistim posameznikom, družinam, podjetjem in organizacijam, ki s svojim delom prispevajo k ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti na Goričkem. Letošnji prejemniki so se pridružili že 26 predhodnikom, verjamejo in upajo pa, da je skrbnikov narave na Goričkem še več. »Zato se ob tej priložnosti zahvaljujemo tudi vsem drugim, ki s svojim delom in skrbjo prispevajo k ohranjanju lepot narave,« je med drugim povedal moderator prireditve Nino Gumilar. Letos so skrbniki narave postali Elektro Maribor, d. d., OE Murska Sobota; Goričanka, podjetje za trgovino, turizem in gostinstvo Trdkova, d. o. o., Nabergoj, veterinarski inženiring, d. o. o., iz Moravskih Toplic, družina Ficko - Berke iz Kraščev, Andrej Cifer iz Rakičana in duhovnik – brat Jurij Štravs iz Kančevcev.

Travniki pomembni za redke živalske vrste

Izdelke je bilo mogoče poskusiti. FOTO: Oste Bakal
Izdelke je bilo mogoče poskusiti. FOTO: Oste Bakal
Izbrali so tudi naj travnik v Krajinskem parku Goričko. Za nagrado se je potegovalo 12 lastnikov, ki imajo svoje travnike v Kruplivniku, Prosečki vasi, Gornjih Petrovcih, Lucovi, Čepincih, Dolencih, Budincih, Križevcih, Lončarovcih in Ivanovcih. Namen izbora naj travnika je opozoriti lastnike in javnost na njihovo pomembno naravovarstveno vrednost ter poudariti, kako pomembni so ekstenzivno gojeni travniki za redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste na Goričkem. Hkrati je namen nagraditi kmete in lastnike travnikov, ki kosijo v skladu z dobro kmetijsko prakso. Organizatorji so priznanja podelili vsem udeležencem, prva tri mesta pa so pripadla Francu Ažmanu iz Dolencev, Janezu Gašparju in Sabini Fartelj iz Lončarovcev.
Za nagrado za naj travnik v Krajinskem parku Goričko se je potegovalo 12 lastnikov. FOTO: Oste Bakal
Za nagrado za naj travnik v Krajinskem parku Goričko se je potegovalo 12 lastnikov. FOTO: Oste Bakal

V JZ Krajinski park Goričko se ob vsem drugem že več let trudijo ohranjati visokodebelne ali senožetne sadovnjake. Z akcijo želijo spodbuditi ohranjanje že obstoječih sadovnjakov in nagovoriti Goričance, naj zasadijo nova drevesa starih sort.
Grajski park je dobil tri nova drevesa. FOTO: Oste Bakal
Grajski park je dobil tri nova drevesa. FOTO: Oste Bakal

Visokodebelni sadovnjaki so vir zdravega sadja, prostor za oddih in hrano za domače živali. V njih so svoj prostor našle tudi različne divje živali in rastline, kot dve najpomembnejši vrsti so navedli smrdokavro in velikega skovika. V akciji naj visokodebelni sadovnjak 2019 je sodelovalo 11 lastnikov, prva tri mesta so zasedli Maja Šeruga iz Andrejcev, Marija Gračner iz Lončarovcev in Olga Bedöke iz Ratkovcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije