GASILSKA VAJA

FOTO: Če nas čuvajo gasilke, se ni česa bati!

Gorenjske gasilke so vajo v Lipnici izpeljale brez napake. Pogasile so osnovno šolo in rešile ranjence.
Fotografija: Gasilski posnetek seveda ne sme manjkati! Fotografije: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Gasilski posnetek seveda ne sme manjkati! Fotografije: Boštjan Fon

Predsednica komisije za članice Gasilske zveze Gorenjske Ana Zavelcina iz PGD Koroška Bela nam je orisala scenarij prihajajoče taktične gasilske vaje, ki je bila zagotovo nekaj posebnega. Vse, do zadnjega gasilskega postopka, so kanile opraviti izključno gasilke: »Gre za požar v osnovni šoli v Lipnici, kjer bomo izvedle zunanji in notranji napad, ob tem bo potekalo še reševanje poškodovanih. Sodelovale bodo članice različnih prostovoljnih gasilskih društev šestih občinskih gasilskih zvez iz Gorenjske. Le ob uporabi avtolestve nam bosta tehnično pomoč zagotovila dva poklicna gasilca iz enote GARS Jesenice.«

Vedno si je želela na lestev

Ob napovedanem času je vodja intervencije Nina Zaplotnik iz PGD Radovljica dala znak za začetek. Sprva, minuto ali dve, so dekleta takole od daleč še delovala nežno, a ko smo videli, da kljub urejenim nohtom nase vlečejo rokavice, si nadevajo zaščitno opremo, dihalne aparate ter nadvse spretno upravljajo celoten nabor gasilske tehnike, smo lahko le še odobravajoče pokimali. Videti je bilo marsikaj, predvsem pa trdno odločnost in sodelovanje med gasilkami, čeprav iz različnih društev. Napad od znotraj je bil uspešen, tudi poškodovane so razmeroma hitro našle in jih iznesle na varno zunaj zgradbe. Okoli osnovne šole so bila gasilska vozila, kar ducat jih je bilo v uporabi med vajo, razporejena tako umno, da niti eno ni oviralo drugih ob posredovanju. Ob začetku vaje namreč niso vse gasilke pridirjale naenkrat, delo so stopnjevale in popolnjevale celotno posadko za gašenje. Napad od zunaj so opravile iz dveh smeri, hkrati se je Špela Jekovec iz PGD Bistrica pri Tržiču z avtolestvijo dvignila visoko pod oblake in z vrha namerila pošten curek na mesto, kjer je bilo treba gasiti. Pozneje, ko se je vrnila na trdna tla, nam je dejala, da je ni bilo popolnoma nič strah: »Ravno nasprotno, to, da sem gasila z lestve tako visoko, je bila moja življenjska želja.« Presneto dolgo je trajala vaja, kibici smo mislili, da se bodo dame po kakšne četrt ure naveličale s popolno opremo skakati na poletni pripeki. Pa smo se pošteno zmotili. Ko je bilo javljeno, da je požar pogašen, sta sledila še natančen pregled poslopja ter pospravljanje opreme. Dekleta, znoj je tekel od njih, so začela vajo ob 16.30, vodja intervencije Zaplotnikova pa je raport poveljniku Gasilske zveze Radovljica Janezu Koselju predala četrt pred osmo zvečer.

Analiza bo pozitivna

»Na intervencijah smo veseli vaših rok, vaše pomoči in iskreno se vam zahvaljujem za vaš trud in prosti čas, ki ga posvetite gasilstvu,« je dejal Koselj. Eden izmed ocenjevalcev vaje, visoki gasilski častnik druge stopnje Ciril Tomše, je povzemal: »Na vajah se preizkuša znanje in vidimo, kaj lahko še dodatnega storimo v prihodnosti. Ocenjevalci smo posvetili pozornost skladnosti dela, veščinam in poveljevanju. Nismo opazili takih postopkov med vajo, ki bi bili nevarni za gasilke. Videlo se je, da gasilke razumejo postopke ob intervenciji, in analiza, ki bo pripravljena kmalu, to vam lahko povem že zdaj, bo pozitivna.« Ker se to spodobi, smo, preden so se gasilke podale na bližnjo gasilsko veselico v organizaciji PGD Srednja Dobrava, prosili udeleženke za zaključno fotografijo, ki je dobila naziv prav po njih – gasilski posnetek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije