UTELEŠENJE SNA

FOTO: Ameriške rakete na slovenskih cestah

V Ljubljani je potekalo tradicionalno in največje slovensko srečanje ameriških vozil Piston Riot, pravi muzej mišičnjakov iz različnih obdobji bogate avtomobilske zgodovine ZDA.
Fotografija: Lepa dekleta na pontiacu. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Lepa dekleta na pontiacu. FOTO: Primož Hieng

Ljubljanski V8 Club Slovenija je minulo soboto pripravil že 15. tradicionalno in največje slovensko srečanje ameriških vozil Piston Riot 2019, ki je potekalo v Ljubljana Resortu na Ježici. To je bil čarobni svet ameriške pločevine, pin-up deklet, rock'n'rolla in ameriške kulinarike, ki so bili odličen razlog za popestritev septembrske sobote v piknik parku Laguna na obrobju Ljubljane.
»Na vsakoletnem srečanju se zbirajo lastniki, ljubitelji, navdušenci ter simpatizerji ameriške pločevine, hrane, kulture in glasbe. Organizatorji smo letos našteli okoli 200 ameriških vozil ter številne motocikle ameriške izdelave. Celodnevno dogajanje so popestrile številne dejavnosti: merjenje glasnosti, glasbeni koncerti, country in western plesni nastopi ter animacija za otroke, posebna paša za oči pa so bila pin-up dekleta. Torej dovolj razlogov za dobre fotografije,« so povedali organizatorji.

Utelešenje ameriškega sna

Posebneži vedno vzbujajo pozornost. FOTO: Primož Hieng
Posebneži vedno vzbujajo pozornost. FOTO: Primož Hieng
Dnevni program se je zaključil s podelitvijo pokalov lastnikom ameriških vozil in slovesnim žrebanjem tombole, kjer je bil glavni dobitek unikatno kolo. Večerni del je minil v znamenju koncertov mednarodnih zasedb, katerih rdeča nit je bil seveda pristni rock'n'roll. Obiskovalci so imeli kaj videti: pravi muzej mišičnjakov iz različnih obdobij bogate ameriške avtomobilske zgodovine. Množica camarov, mustangov, chargerjev, fordov, chryslerjev in cadillacov ter preostalih kultnih avtomobilov z V8-motorji ni razočarala skoraj nobenega obiskovalca. Nič manj niso navduševali mogočni poltovornjaki in hitre corvette ter vedno očarljivi motorji harley-davidson.


Fordova uspešneža. FOTO: Primož Hieng
Fordova uspešneža. FOTO: Primož Hieng
Ameriška vozila vedno vzbujajo pozornost, saj spadajo med starodobne posebneže. Po drugi svetovni vojni nam je bila Amerika predstavljena kot čudovita dežela. Ko se je začela tekma med Američani in Rusi, kdo bo prej na Luni, so nagnjenje do raket vključili tudi v avtomobilsko industrijo. Cadillac je popravil repe na zadku avtomobila in od modelov leta 1959 so bili od zadaj videti kot raketa. Repi so sicer ostali, vendar so se iz leta v leto manjšali. Tam okrog leta 1975 so bili že skoraj v liniji z blatnikom.

Stare avtomobile, predvsem ameriške ladje, kot jim tudi pravimo, smo občudovali v filmih ter časnikih in revijah. Navduševala nas je barvitost teh starodobnikov. Življenje v Ameriki je bilo lagodno, razvoj je bil hiter. To so tudi časi Elvisa Presleyja in drugih pevcev ter njihovih razvpitih zabav.

Ljubezen do pločevine

Šestdeset let stari repati cadillac. FOTO: Primož Hieng
Šestdeset let stari repati cadillac. FOTO: Primož Hieng
Cadillaca, takega z ogromnimi repi, ima tudi Janez Sirk iz Litije. »Dolgo sem ga iskal,« je povedal. »Končno sem ga našel na nemški spletni strani, kjer je ogromna ponudba rabljenih vozil, torej tudi veteranov. Moj cadillac sedan de ville je letnik 1959, torej ima letos okroglo 60-letnico. Motor ima prostornino 6400 kubičnih centimetrov in osem cilindrov. Je pa kar žejen, saj porabi od 15 do 20 litrov goriva na 100 km.«


Ameriški tovornjak Peterbilt s kranjskimi tablicami. FOTO: Primož Hieng
Ameriški tovornjak Peterbilt s kranjskimi tablicami. FOTO: Primož Hieng
Cesta iz Litije do Ljubljane ni v ravno najboljšem stanju, a je Janez Sirk svojo ameriško ladjo uspešno prikrmaril v ljubljansko Laguno. Ameriški modri lepotec, ki je požel veliko priznanj, ovekovečili pa so ga tudi na številnih fotografijah, je prav tak, kot da bi pravkar zapustil tovarniške trakove. »Ko sem ga končno našel in kupil, sem vložil ogromno časa, da sem ga temeljito obnovil,« poudarja Sirk. »Pozimi moj cadillac počiva v garaži, saj bi bila škoda, da bi ga izpostavil slabim vremenskim razmeram in soli na cesti. Če bi ga prodal? Ga ni denarja. Po vsej verjetnosti pa bom prodal drugega cadillaca, ki ga imam. Je nekoliko mlajši, letnik 1967, torej je star 52 let.«

Vse niti dogodka so v rokah držali člani V8 Cluba Slovenija, ki združuje ljubitelje ameriških avtomobilov, med katerimi so večinoma starodobniki: »Klub smo ustanovili septembra 2002 z namenom, da povežemo ljubitelje in lastnike ameriških vozil, ki med seboj sodelujejo, se srečujejo ter si delijo izkušnje in različne informacije. Tako se že 17 let družimo, organiziramo družabna srečanja in obiskujemo srečanja drugih tovrstnih klubov v tujini.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije