ŠTETJE DO 46 GLASOV

Erjavec razkril, kako bo kandidiral za mandatarja

Kdaj bo nezaupnica vložena, ni znano.
Fotografija: Erjavec je Desus odpeljal iz Janševe vlade. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Erjavec je Desus odpeljal iz Janševe vlade. FOTO: Jure Eržen, Delo

Novi stari prvak Desusa Karl Erjavec je pojasnil, da bo kandidiral za mandatarja morebitne nove vlade le, če bo imel 46 poslanskih podpisov. Toliko jih je namreč potrebnih za uspeh konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL. Koliko podpisov mu je že uspelo zbrati, ne razkriva.

Erjavec je namreč tudi za stranke KUL, ki imajo same premalo glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice, mogoči kandidat za mandatarja nove vlade, pred njim pa je bil to ekonomist Jože P. Damijan, tudi nekdanji minister v prvi Janševi vladi.
 
Preberite tudi:

Ima Erjavec res podporo svojih poslancev? Horvat: Ste prepričani? Jaz ne
Erjavec povedal, kaj najbolj zameri Janši


 

Nekatere od strank iz KUL so v preteklih dneh pojasnile, da bodo podprle tistega kandidata, ki mu bo uspelo zbrati 46 poslanskih glasov. Erjavca je pri mandatarski kandidaturi v četrtek podprl tudi svet Desusa, ki je hkrati izglasoval odhod stranke iz trenutne koalicije.

A za zdaj še ni znano, na koliko poslancev svoje petčlanske poslanske skupine lahko Erjavec računa pri poskusih oblikovanja nove vlade. Njegovi poslanci namreč molčijo, Robert Polnar pa je javno povedal, da Erjavca ne bo podprl. Zaradi njegovih besed o nekdanjem večkratnem ministru, ki je v začetku decembra ponovno prevzel vodenje stranke upokojencev, so mu napovedali celo izključitev iz stranke.
 
Preberite tudi:

Pivčeva pri Rosviti: Preroško sem to napovedala​



Medtem je predsednik SMC Zdravko Počivalšek v petek sporočil, da je vseh osem poslancev SMC enotnih v tem, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja.

Kdaj bo prišlo do vložitve konstruktivne nezaupnice, tako še ni znano, po nekaterih napovedih pa naj bi se to zgodilo še letos.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije