NEJASNA SLIKA

Dobra novica iz UKC Maribor, Beovićeva zadržana

Pomoč UKC Maribor je ponudilo več kot 300 posameznikov.
Fotografija: Virus se širi še naprej. FOTO: Gleb Garanich, Reuters
Odpri galerijo
Virus se širi še naprej. FOTO: Gleb Garanich, Reuters

Poziv Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor na pomoč zaradi pomanjkanja kadra, ki ga je prejšnji teden objavil strokovni direktor Matjaž Vogrin, je naletel na izjemen odziv. Pomoč je ponudilo več kot 300 posameznikov, zato se še ne uresničuje bojazen nadaljnjega krčenja zdravstvenih storitev v tem kliničnem centru. »Prejeli smo veliko število prijav prostovoljcev, študentov medicinskih strok in posameznih zdravstvenih delavcev s primarnega in sekundarnega nivoja. Vsi so pripravljeni priskočiti na pomoč zdaj, ko je to resnično potrebno,« je na facebooku danes zapisal Vogrin.

»Številni so že razporejeni na nova delovišča, ostale pa bomo vključevali glede na potrebe. O vseh podrobnostih bodo obveščeni naknadno,« pravi Vogrin, ki je v četrtek v javnem pismu opozoril, da imajo zaradi strmega naraščanja števila bolnikov s covidom 19 v UKC Maribor izjemno kadrovsko stisko, zaradi katere grozi nevarnost, da bodo lahko poleg bolnikov s covidom 19 obravnavali le še bolnike na urgenci.
»Zaradi tako velikega odziva se naša bojazen, da bomo morali začasno prekiniti izvajanje onkoloških in drugih terciarnih zdravstvenih storitev, v tem trenutku ni uresničila, in to kljub temu, da še zmeraj kritično primanjkuje medicinskih sester in specialistov internističnih strok. Poziv in prošnja zanje sicer še zmeraj veljata.« V svojem imenu in v imenu pacientov, ki se zdravijo v UKC Maribor, se je zahvalil vsem, ki so se odzvali klicu na pomoč. 


V UKC Maribor 187 bolnikov s covidom 19

Število bolnikov s covidom 19 v UKC Maribor sicer še vedno narašča. Trenutno imajo 187 takšnih bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 38. Bolnike s covidom 19 med drugim nameščajo v prostore oddelka za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju.Omenjeni oddelek sicer nemoteno nadaljuje ambulantno obravnavo pljučnih bolnikov, bolniki pa vstopajo skozi poseben vhod, ki je ločen od območij z bolniki s covidom.


V nedeljo 24 smrti

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom 19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. 


Preberite še:

Olajšanje za človeštvo: odlična novica glede cepiva proti novemu koronavirusu

Kot je pojasnila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, je epidemiološka slika še vedno nejasna, nekoliko nižje številke pa so lahko posledica vikenda. »Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni,« je povedala za medije. Beovićeva je poudarila, da je treba počakati tako z morebitnim sproščanjem kot z zaostrovanjem ukrepov. Ocenjuje, da bo se bo epidemiološka slika razjasnila v nekaj dneh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije