KORONA STANJE

Zaprti hoteli za lažje bolnike

Vrnitev učencev v šolske klopi bo odvisna od epidemiološke slike.
Fotografija: Poskrbljeno bo za nujno varstvo otrok, o odprtju vrtcev bodo odločali župani. FOTO: Rawpixel/Getty Images
Odpri galerijo
Poskrbljeno bo za nujno varstvo otrok, o odprtju vrtcev bodo odločali župani. FOTO: Rawpixel/Getty Images

V Sloveniji so v četrtek ob opravljenih 6745 testih potrdili 1656 okužb z novim koronavirusom, umrla sta dva človeka, skupaj 213. Bolnišnično oskrbo potrebuje 394 bolnikov s covidom-19, od teh 67 intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so jih odpustili 25. Število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je povzpelo na 547, je dejal vladni govorec Jelko Kacin in še, da se virus širi povsod, nekatera mesta po številu novih okužb izstopajo, na primer Domžale (89), Škofja Loka (56), Velenje (59), Kranj (68), tudi Koper (38).

Obisk grobov ni prepovedan. FOTO: Jure Eržen, Delo
Obisk grobov ni prepovedan. FOTO: Jure Eržen, Delo
Prav vsa Slovenija je rdeča. Minister za delo Janez Cigler Kralj zatrjuje, da so razmere v domovih za starejše resne, a za zdaj pod nadzorom in niso kritične. Kot opozarja, je ključna težava pomanjkanje zdravstvenega kadra, za dodatne zaposlene samo v domovih za starejše so za to namenili 26 milijonov evrov.

V Novi Sloveniji so potrdili, da je bila v sredo pozitivna Tadeja Šuštar, ki je bila še v ponedeljek na seji, kjer je bila prisotna večina poslancev in ministrov, tudi premier Janez Janša. Ta je že v četrtek napovedal več ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa, ki začenjajo veljati danes: začasno se prepoveduje ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih (pri hotelih so izjeme za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe, tudi osebe, ki so tja napotene na zdravljenje ali morajo v nastanitvenem obratu opraviti zdravstveno dejavnost), igralnicah, gostinskih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno.


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da bodo morali biti hoteli zaprti, bodo pa tja morda kmalu lahko namestili bolnike s covidom-19 z lažjim potekom bolezni; vlada je s hoteli in zdravilišči v zaključnih pogovorih, na voljo naj bi bilo več sto postelj.

Odprte ostajajo tržnice in živilske trgovine pa tiste z gradbenim in tehničnim materialom, hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami, banke, pošte, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa (vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles), vrtnarije in cvetličarne, lekarne in drogerije, trafike, dovoljen je osebni prevzem blaga in hrane med 6. in 21. uro, in sicer na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki, dovoljena je prodaja na daljavo.
 

O vrtcih župani


V tednu, ki prihaja, bodo vrata zaprli vrtci, a bo nujno varstvo organizirano za vse otroke, za katere starši nikakor ne morejo zagotoviti drugega varstva in ne morejo delati od doma, je dejala Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. O tem, kateri vrtci in v kakšni obliki bodo odprti, bodo odločali župani in županje. Ker je okužb med zaposlenimi v vrtcih vse več, kar 100-odstoten porast so zabeležili v zadnjem tednu, ministrica vzgojitelje in vzgojiteljice poziva, naj pri delu nosijo zaščitne maske. Starši otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo dobili 80-odstotno nadomestilo plače. Nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile bodo izplačana za nazaj od 1. oktobra, zaradi karantene otroka pa od 1. septembra.


In kako bo potekalo izobraževanje po počitnicah? Vrnitev v šolske klopi bo odvisna od epidemiološke slike, pravi ministrica: »Šola bo, ne glede na to, ali bo potekala fizično ali na daljavo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije