Z bralci Novic gasilci do nove strehe

Pomagali ste prostovoljcem iz Spodnjega Krapja Čez dve leti slavijo 130 let
Fotografija: Predsednica Karmen Kelenc s čekom Slovenskih novic
Odpri galerijo
Predsednica Karmen Kelenc s čekom Slovenskih novic

Gasilci so nedvomno ljudje, ki so vedno pripravljeni pomagati. Ni redkost, ko pogumni gasilci in gasilke tvegajo lastna življenja, ko je treba rešiti katero drugo. Če želijo biti uspešni, seveda, poleg usposobljenosti potrebujejo ustrezno opremo, zaščitna oblačila in obutev. Vse to prinese visoke stroške, ki jih zlasti manjša prostovoljna društva ne zmorejo, še posebno so drage obnove in vzdrževanje gasilskih domov. Tudi lokalne skupnosti težko pomagajo, še zlasti v Pomurju, kjer manj kot 120.000 ljudi živi v kar sedemindvajsetih občinah. Ob tem je prav v omenjeni najbolj severovzhodni slovenski regiji največ gasilskih društev in zvez. V 21 občinskih in medobčinskih zvezah deluje namreč kar 237 prostovoljnih gasilskih društev (od tega štiri gasilske enote širšega pomena) z 19.213 (13.638 gasilcev in 5.575 gasilk) člani in članicami.

Gasilci bi potrebovali nove zaščitne obleke.
Gasilci bi potrebovali nove zaščitne obleke.

In med slednjimi je okoli 75 gasilk in gasilcev PGD Spodnje Krapje v Gasilski zvezi Ljutomer, ki je bilo ustanovljeno davnega leta 1892 z namenom preprečevanja požarov in za pomoč vaščanom Spodnjega Krapja ob drugih elementarnih nesrečah, kot so poplave iz bližnje Mure. Po dolgih letih delovanja je postavilo pomembne mejnike v razvoju in posodobitvi opreme. Ker leta 2022 praznujejo visok jubilej, 130-letnico delovanja, so se v društvu, ki ga uspešno vodi predsednica Karmen Kelenc, odločili za posodobitev doma, predvsem si želijo urediti novo streho na gasilskem domu, ki je pokrita s salonitkami, za kar bi potrebovali vsaj 12.000 evrov. Zavihali so rokave in verjamejo, da jim bo s pomočjo širše skupnosti tudi uspelo. Vi, cenjeni bralke in bralci Novic, ste že zdaj prek Krambergerjevega sklada gasilcem tega prleškega društva pomagali z dvema tisočakoma.

Zahvala predsednice

V Sp. Krapju so leta 1939 zgradili gasilski dom, ki je veljal za enega najlepših takrat. Vsa leta delovanja je društvo ob pomoči krajanov izvedlo številne akcije in projekte. Tako so adaptirali gasilski dom ter zgradili novo garažo za vozilo, ki so ga pripeljali iz sosednje Avstrije, in sicer po zaslugi domačina Branka Ozmeca. Pomembnejši mejniki in dogodki so bili še nabava novega orodnega vozila GV1 in nove brizgalne. Prvi prapor je društvo razvilo leta 1939, drugega leta 1970, zadnjega pa 2015., ko so vasi praznovali častitljivo 750. obletnico prve pisne omembe kraja.

Dom je poteben celovite obnove.
Dom je poteben celovite obnove.

»Vseh 128 let društvo spremljajo vzponi in padci, ki jih je povzročalo predvsem pomanjkanje ustreznega kadra. Zato si v zadnjih letih prizadevamo izobraziti čim več članstva in že so pozitivne spremembe. Lani smo dobili tri pripravnike, letos že prihajajo novi,« pove prizadevna predsednica Karmen Kelenc, ki je vesela, da imajo poleg članov tudi članice, mladince in pionirje. »Pred nami je ogromno dela, pridobivanja znanja, a smo vztrajni, v veliko pomoč so nam poveljnik, predsednik in namestnica predsednika GZ Ljutomer: Andrej Trstenjak, Andrej Rus in Irena Križanič,« pravi predsednica, ki ne taji, da se tudi ona še vedno uči. Vesela je, da vsi, tako moški kot ženske, delajo v dobro kraja in krajanov. Poleg bralcev Novic, ki so prispevali denar v Krambergerjev sklad za njihovo streho, je Kelenčeva hvaležna predsedniku PGD Črenšovci Dušanu Utroši, društvo jim je namreč podarilo delovne gasilske obleke.

Hvaležni gasilke in gasilci fOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Hvaležni gasilke in gasilci fOTOGRAFIJE: Oste Bakal

»Z lanskim letom smo PGD Spodnje Krapje prevzeli dela za KS Cven (urejanje okolice zadružnega doma, čiščenje ...), ker javnih del žal ni. Denar še posebno potrebujemo za nakup zaščitnih oblek,« pravi Kelenčeva. Vesela je naša sogovornica, da imajo v društvu prizadevnega poveljnika Mateja Kukolja in njegovega namestnika Kristjana Strmška, v veliko pomoč sta ji mož in mlajša hčerka, starejša pa je kot prostovoljka trenutno v Braziliji. »Počasi nabavljamo vse, kar potrebujemo za svojo varnost in varnost drugih, počasi tudi začenjamo urejati dom, kjer so največji zalogaj streha, zgornji del doma, sanitarije in garaža. Želimo si nabaviti avto s cisterno, urediti igrala za najmlajše. A nekako čutim, da nam bo uspelo. Vesela sem, da nas druga društva podpirajo, z nami sodelujejo, nam pomagajo, nas učijo in nam stojijo ob strani,« pove Karmen, ki je prostovoljka v društvu Sožitje. Še enkrat se zahvaljuje bralcem Novic za finančno podporo, enako tudi drugim, ki pomagajo gasilskemu društvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije