PEKLENSKO BO!

V Ljubljani bo vroče kot v kotlu

Prihodnji teden spet prihaja vročinski val. Po nižinah bo nad 30 Celzijevih stopinj.
Fotografija: Prihodnji teden nam bodo spet prav prišli ventilatorji. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prihodnji teden nam bodo spet prav prišli ventilatorji. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

LJUBLJANA – Zebe me, je bilo v teh dnevih velikokrat slišati. Jopica je bila obvezen del jutranje garderobe, tisti bolj zmrznjeni so godrnjali: hočemo vročino. Kot kaže, bodo uslišani, vročina je za vogalom!



Po daljšem obdobju nestanovitnega vremena – zaradi nestabilnosti ozračja in okrepljenih višinskih vetrov so nastajale močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in točo – je ta teden v znamenju suhega in sončnega vremena. Vsak dan je malo topleje, včeraj bolj kot v ponedeljek, danes je topleje kot včeraj. Jutri se bo sicer rahlo sfižilo, ozračje pri tleh bo znova precej vlažno, soparno, povečala se bo nestabilnost ozračja, nastajale bodo plohe in nevihte. A brez panike, konec tedna bo v znamenju toplote, z Iberskega polotoka in iz južne Francije v naše kraje prihaja nov vročinski val. Dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik nam je povedal, da bodo termometri lahko ponekod že v soboto pokazali 30 Celzijevih stopinj, še več bomo namerili v nedeljo. In tako bo tudi ostalo, nad 30 stopinj lahko v večjem delu Slovenije pričakujemo tudi v naslednjem tednu, od ponedeljka do petka, pravi Cedilnik. Živo srebro bi lahko kazalo med 33 in 34 stopinjami, več kot 35 pa naj ne bi namerili, zrak bo suh, zato bo možnost neviht majhna.

Letošnji junij je bil drugi najtoplejši v zadnjih 50 letih, julija pa smo namerili zmernejše temperature, a še vedno okoli povprečja.

Ljubljana kot Virginia Beach

Najhuje je poletno vročino preživljati v mestih, beton in asfalt vsrkavata toploto in se niti ponoči ne ohladita. Prebivalci mestnih središč naj v najhujši vročini ostajajo doma, najbolje v klimatiziranem stanovanju, kdor klime nima, naj gre v klimatizirano trgovino, da vsaj za kratek čas spočije telo.

Ljubljana naj bi med 520 mesti, vključenih v projekcije, do leta 2050 doživela najvišjo rast temperature v poletnih mesecih, trdi švicarski inštitut Crowther Lab.
Ljubljana naj bi med 520 mesti, vključenih v projekcije, do leta 2050 doživela najvišjo rast temperature v poletnih mesecih, trdi švicarski inštitut Crowther Lab.
Švicarski inštitut Crowther Lab je pripravil projekcije in izračune o tem, kakšno bi bilo življenje v mestih, če bi se povprečna temperatura na globalni ravni do leta 2050 zvišala za dve stopinji Celzija. Četrtina od 520 vključenih mest naj bi do tedaj doživela dramatične spremembe: poletja v evropskih mestih bodo še toplejša, temperature višje za 3,5–4,7 stopinje Celzija, kaže študija. Ljubljana, pravijo raziskovalci, naj bi med 520 mesti, vključenih v projekcije, do leta 2050 doživela najvišjo rast temperatur v poletnih mesecih. Vreme v naši prestolnici bo približno tako, kot je zdaj v ameriški Virginia Beach, največjem mestu v zvezni državi Virginija. Maksimalne temperature v najtoplejših mesecih naj bi narasle za osem stopinj Celzija, povprečna letna temperatura naj bi bila višja za 3,5 stopinje.

Topleje bo, kažejo projekcije, tudi na Dunaju, kjer naj bi imeli leta 2050 tako vreme, kot ga ima zdaj Skopje: poletne temperature naj bi narasle za 7,6 stopinje Celzija, v poprečju pa za 2,3. Za primerjavo, v Zagrebu naj bi v najtoplejših mesecih beležil 7,3 stopinje višje temperature, v povprečju naj bi narasle za 2,3 stopinje. Do leta 2050 bi lahko London postal tako vroč kot današnja Barcelona, mesto bi pestile ekstremne suše. V Veliki Britaniji bi bile temperature v najtoplejših mesecih višje za približno šest stopinj in bi dosegle povprečnih 27 stopinj Celzija. Avtorji študije opozarjajo, da se bodo mesta zaradi toplejšega vremena soočala s težavami pri dobavi vode.

Že lani je Arso opozoril, da se mora Slovenija do konca stoletja pripraviti na višje temperature in več zimskih padavin. Grozi nam segrevanje zraka za šest stopinj Celzija, pogostejši bodo vročinski valovi, več bo padavin, zlasti pozimi in na severovzhodu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije